Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Forskare inom Systemanalys, bioraffinaderier inkl. BECCS/CCU (T6)

Vill du vara med och utveckla framtidens hållbara och resurseffektiva bioraffinaderier, som kommer att vara en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle? Är du intresserad och har erfarenhet av modellering och tekno-ekonomiska bedömningar av bioraffinaderikoncept inklusive koldioxidavskiljning och lagring/uppgradering (BECCS/CCU)? Då kan det vara dig vi söker!

Om oss
Inom området bioraffinaderi och energi har vi ett starkt team och en samlad bred kompetens inom bioraffinaderiprocesser, såsom termiska, termokemiska och biologiska processers samt processimulering och tekno-ekonomiska bedömningar. Vi har också en växande verksamhet kopplad mot koldioxidavskiljning och lagring/uppgradering (BECCS/CCU), inklusive investering i nya testbäddar. Just nu söker vi en forskare till en av våra enheter för att stärka vårt team inom systemanalys och modellering inom bioraffinaderier inkl. koldioxidavskiljning och lagring/uppgradering (BECCS/CCU).

Bioraffinaderisatsning
RISE Research Institutes of Sweden och dotterbolaget RISE Processum är ledande aktörer i utvecklingen av framtidens bioekonomi och bioraffinaderi. Med en unik uppsättning forskningsområden, testbäddar och demonstrationsmiljöer bildar vi en helhetslösning för omvandling av biomassa till gröna produkter, som tidigare varit fossilbaserade. På uppdrag av regeringen bygger vi upp ett nav för forskning inom bioraffinaderiutveckling och genomför en stor modernisering av våra testbäddar samt ett flertal nyinvesteringar för att förbättra förutsättningarna för kommersialisering av nya lösningar för en cirkulär bioekonomi i ett internationellt centrum. Läs mer om satsningen. Vi behöver din hjälp. Vill du bli en av oss? Vi hoppas det!

Om rollen
I rollen kommer du primärt att ingå i projekt som utvecklar och utvärderar nya processkoncept för framtidens hållbara och energieffektiva bioraffinaderier, inkl. koldioxidavskiljning och lagring/uppgradering (BECCS/CCU). Vi arbetar med olika koncept och processer (exv. termokemiska, biokemiska och katalytiska processer men även olika koncept för koldioxidinfångning), som kan integreras med traditionell skogsindustri så väl som kemiindustri och/eller oljeraffinaderier. De flesta av våra projekt har fokus på skogsbaserade råvaror. Du kommer att framförallt arbeta med processmodellering, processintegration, tekno-ekonomisk analys och projektledning. Arbetet sker i samverkan med den omfattande experimentella expertis och de unika testbäddar som RISE har inom bioraffinaderiområdet, inklusive de testbäddar som nu är under uppbyggnad inom området för koldioxidinfångning och uppgradering. Du kommer att arbeta både i offentligfinansierade forskningsprojekt och med uppdragsforskning mot kund. Projekten är av varierande längd, men har både vetenskapligt djup och en tydlig tillämpad karaktär.

Du kommer att ingå i ett team som utvecklar och använder verktyg för processimulering och systemanalys av nya integrerade processer med syftet att förbättra, hållbarhetsprestanda och produktionskostnader för framtidens bioraffinaderikoncept inklusive koldioxidinfångning och lagring/uppgradering. Du ska med din kompetens och erfarenhet utveckla och bidra till bättre förståelse av konsekvenserna av olika processval både i enskilda delar av processen och i systemet som helhet. Allt i syfte att göra bioraffinaderikoncepten så hållbara och konkurrenskraftiga som möjligt.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Placeringsort är på någon av avdelningens etablerade orter, gärna Göteborg eller Stockholm men även Piteå, Örnsköldsvik, Umeå och Uppsala är möjlig placeringsort.

Vem är du?
Arbetet spänner över ett brett kompetensområde. För att bli framgångsrik i rollen tror vi att du är disputerad inom relevant område och att du gärna har erfarenhet av tillämpad forskning efter forskarexamen. Du har kompetens både inom systemanalytisk utvärdering av bioraffinaderikoncept och processmodellering, t.ex. med Aspen plus eller liknande verktyg. Du har med fördel även djupare kunskaper om någon/några specifika bioraffinaderiteknologier, t.ex. koldioxidinfångning och lagring/uppgradering, förgasning, pyrolys, fermentering eller katalytisk vätebehandling.

Du skall vara nyfiken, engagerad, analytisk och resultatinriktad. Du har lätt för att samarbeta men kan även arbeta självständigt när det krävs. Resor till kunder i Sverige och utlandet är en del i arbetet. God kommunikativ förmåga såväl skriftligt som muntligt i svenska och engelska erfordras.

Är vi rätt för varandra?
Inom RISE gillar vi olika och vi är övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap och kompetens för framtiden. Hos oss möts passionerade problemlösare för att lösa några av världens viktigaste, och kanske roligaste, problem. Vi kan inte lova dig ett enkelt jobb, men vad vi kan lova dig är ett gäng engagerade kollegor och några riktigt spännande samhällsutmaningar att ta itu med. Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ger dig utvecklingsmöjligheter både professionellt och personligt. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt.

Välkommen till hela Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.

Välkommen med din ansökan!
Låter detta intressant och du vill veta mer är du välkommen att kontakta, Erik Furusjö 010-228 4567 eller tf enhetschef Linda Sandström 010-516 6180. Sista ansökningsdagen är den 14 augusti 2022. Under veckorna 26 t.o.m 32 är vi på semester och får be om att återkomma v.33 när vi är tillbaka för eventuella frågor om tjänsten.

Våra fackliga företrädare är Lazaros Tsantaridis, SACO, 010-516 62 21 respektive Bertil Svensson, Unionen, +46 10 516 53 56. 

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes vänligen då vi lyder under Lagen om offentlig upphandling.

Om jobbet

Ort

Göteborg, Stockholm, Piteå, Örnsköldsvik, Umeå, Uppsala

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Forskning - tex forskare/postdoktorer/doktorander

Kontaktperson

Linda Sandström
010-5166180

Referensnummer

2022/345

Sista ansökningsdag

2022-08-14

Skicka in din ansökan