Kontaktperson

Fibermätningar ger bättre stål
Ökad produktivitet, jämnare kvalitet och därtill bättre arbetsmiljö i stålverket. Det blir resultaten när specialståltillverkaren Alleima nu ska omsätta RISE forskning i verklig produktion.

Alleima, som förr hette Sandvik Materials Technology, har tillsammans med RISE och andra partner arbetat i projekten Smartare Smälta och RealSteel i närmare åtta år. Tillsammans har man utvecklat teknik för kontinuerlig mätning av stålsmältans temperatur och kemiska sammansättning. Nu har utvecklingen gått så långt att den snart kan införas i Alleimas produktion.
– Jag tror vi är där inom ett år, säger Fredrik Sandberg, Alleimas R&D-expert på produktionsteknologi. Då får vi bättre produktivitet, jämnare kvalitet på stålet, och dessutom bättre arbetsmiljö då vi slipper ta stickprover manuellt, säger han.
Det är inga enkla mätningar. Smältan, i sin enorma, många ton tunga kittel, håller cirka 1550 grader. Temperaturen mäts genom att sticka ned en keramisk fingerliknande prob i smältan. En specialtillverkad optisk fiber förbinder proben med en mätdator. Utmaningen ligger både i att hantera värmen och att få noggrannhet i mätningarna. Optisk mätning av smältan ger också information om dess kemiska sammansättning.
– I en metallurgisk process är det A och O att ha koll på temperaturen, säger Fredrik. Idag går mycket tid åt till att ta prover från smältan, gå med dem till vårt labb och få dem analyserade. Och det är inte riskfritt heller att vistas så nära utrustningen. Att få kontinuerlig övervakning av smältans sammansättning sparar tid och minskar riskerna för vår personal.
I förlängningen resulterar detta även i lägre energiförbrukning och därmed mindre koldioxidutsläpp från stålverket.
– Jag är mycket nöjd med vårt samarbete. RISE personal är extremt kompetent, de har rätt bakgrund och kan vår bransch. Det har varit många experiment, och de har alltid varit mycket väl förberedda, och vi har haft bra avstämningsmöten efteråt, säger Fredrik. Vi har gjort projektet i många små steg, jag tror det har varit nyckeln till framgång. Jag har svårt att se vad vi eller RISE skulle kunna ha gjort annorlunda, säger han.
Samarbetet med Alleima fortsätter nu, bland annat i ett projekt för högtemperaturfiber.
– Det handlar om att mäta där vi inte vill ha värmekameror, till exempel genom att sätta fiber på ugnar, i gjutlådor eller i vattentankar. Fibern är belagd och ligger i stålrör, ibland med fiberbraggitter, förklarar Fredrik.
