Kontaktperson
László Sall Vesselényi
Forskare
Kontakta LászlóVad blir det av skogsvärdekedjan, för att inte säga människan, om skogen blir ett existentiellt hot? Hur speglar en sådan bild vårt samtida förhållande till skogen? Genom framsyn, spekulativ design, prototypande och gestaltning och med en bred expertgrupp bjuder RISE in till reflektion och handling för hållbarhet mellan människa och skog.
Polemocenen, grekiska för ”krigets epok”, är ett projekt som med utgångspunkt i samtida forskning, erfarenheter och reflektioner utforskar en hypotetisk framtid där relationen människa-skog inte bara är ohållbar, utan självaste skogen har förklarat krig mot mänskligheten. Genom en interaktiv framtidsprototyp, en gestaltning som likt en omvänd arkeologisk utgrävning inte av dåtiden utan framtiden, vill vi väcka reflektion, dialog och handling kring hållbara affärsmodeller, styrmedel och förhållningssätt överhuvudtaget i skogsvärdekedjan. Målet är att inspirera inom och utanför skogsvärdekedjan till långsiktigt och förebyggande agerande inför framtida, och samtida, ekologiska och sociala utmaningar som rör människan och skogen.
Dagens modell av expansion, ökad avkastning och teknologisk innovation för att balansera industriella, ekologiska och kulturella mål innebär motsättningar, konflikter och risker. Skogen förutsätts som ett passivt föremål och underskattas som aktiv och oförutsägbar kraft som reagerar bortom människans kontroll. Allt från invasiva arter till zoonotiska sjukdomar och geologiska förändringar visar prov på skogens svar på människans agerande.
Genom att dra frågan till sin spets skapar vi förutsättningar till att tillsammans skapa nya lösningar. Vi gör detta i fyra steg: omvärldsanalys och signalspaning, utveckling av framtidsscenario och prototypkoncept, produktion av en interaktiv upplevelse samt utställning och dialog. Genom tvärdisciplinär samverkan mellan design, forskning och aktörer i, runt och utanför skogsnäring designar vi en spekulativ framtidsprototyp som utmanar och inspirerar till hållbar omställning.
Projektet förväntas leda till nya strategier, affärsmodeller och styrmedel för en hållbar skogsvärdekedja. Genom dialog och reflektion kring framtidsscenariot och dess relevans för vår samtid bidrar projektet till systemförändring genom tvärsektoriell samverkan och stärkt innovationsförmåga i omställningen mot en hållbar bioekonomi, i linje med och bortom hållbarhetsmål.
Genom en framsynsprocess tillsammans med projektets referensgrupp, med ett signalspaningsmoment och ett scenarioutvecklingsmoment, utvecklades fyra framtidsberättelser som låg som en grund till diskussioner i projektet och till projektets resulterande framtidsprototyp, utställningen på Röhsska museet. Utställningen var utformad så att besökare uppmuntrades inta rollen av ett spekulativt framtida internationellt organ, Expertkommittén för polemocena ärenden, förkortat till ECPA, och i den rollen betrakta och reflektera över ett antal föremål som har samlats in från ett område där människan och skogen har inträtt i öppen konflikt. Förutom alla spekulativa artefakter som designades för framtidsprototypen, både internt på RISE och genom externa skapare, togs även ett konstnärligt zine fram som tolkar projektets grundläggande scenario och de fyra framtidsberättelser som skapades i den tidigare framsynsprocessen.
Projektet ställde ut tillsammans med två andra projekt till samma utlysning från Vinnova på Röhsska museet i Göteborg 10-12 juni: https://rohsska.se/utstallningar/designhistorier/super-o/manniska-material-och-skog
Utställningen var välbesökt och ledde till många olika, både uppstyrda och fria, samtal och till många dokumenterade reflektioner.
Polemocenen Fyra framtidsberättelser.pdf (pdf, 256.73 kB)
Polemocenen Zine.pdf (pdf, 8.82 MB)
Polemocenen Utställningsmaterial 1 av 3.zip (zip, 16.28 MB)
Polemocenen Utställningsmaterial 2 av 3.zip (zip, 76.53 MB)
Polemocenen Utställningsmaterial 3 av 3_0.zip (zip, 114.84 MB)
Polemocenen
Avslutat
Projektledare
2,5 månad
698487 kronor
En av framtidsprototypens artefakter, en reklamfilm i det spekulativa scenariots värld.
László Sall Vesselényi Marina Matteoni Patrik M Eriksson
Utställning på Röhsska museet 10-12 juni