Björn Schouenborg
Filosofie doktor
Kontakta Björn16 maj 2025, 13:49
I projektet ”Användning av cirkulära material i vägbyggnad” – finansierat av Trafikverket och SBUF – ska VTI, RiSE, Skanska och Swerock undersöka och dokumentera olika metoder för att bestämma bärighetsegenskaper (styvhet och stabilitet) för olika material. Projektet ska ta fram en dokumenterad metodik för att underlätta användandet av cirkulära och sekundära material i vägkonstruktioner. Projektet kompletterar projektet Cirkulära anläggningsmaterial, som Vinnova finansierar, som tillsammans skapar synergier.
Resultatet ska bli ett förslag på system för att beskriva funktionella egenskaper hos obundna ballastprodukter för användning i överbyggnadslager till vägar. Särskilt fokus kommer att ligga på att metodiken ska vara praktiskt användbar för tillverkare av ballast och kommer att ge entreprenörer och materialtillverkare en enklare och snabbare metod – efter de initialt mer grundliga – för de fortlöpande kontrollerna av materialen.
Bakgrunden till projektet är att nuvarande regelverk och kravbeskrivningar för ballastprodukter bygger på användning av jungfruliga råmaterial, som berg. Det begränsar och diskriminerar cirkulära material som potentiellt kan vara alternativ. För att komma tillrätta med det behöver beskrivandekraven ersättas med funktionella tekniska krav som är oberoende av råvarans ursprung. Trafikverket, som är den enskilt största beställaren av obundna ballastmaterial, är normgivande för branschen och för att nå målen för cirkularitet är det därför nödvändigt att revidera Trafikverkets krav på obundna lager mot en funktionell kravställning.
På senare tid har det utvecklats dimensioneringssystem för vägbyggnad där man kan använda funktionella egenskaper som en parameter för att prognostisera tillståndsförändringar hos en vägkonstruktion över tid. Dimensioneringssystem kommer att skapa förbättrade förutsättningar för innovation och resurseffektiv användning av cirkulära materia och är en förutsättning för en funktionell kravställning. Ett sådant dimensioneringssystem är ERAPave, som utvecklats av VTI.
En funktionell materialegenskap beskriver hur elastisk och permanent deformationen blir för olika belastningsnivåer, vilket i ett dimensioneringssystem talar om var i konstruktionen ett material kan placeras för att klara funktionskraven på vägytan, som spårbildning och sprickbildning. Men det förutsätter att nödvändiga materialegenskaper finns tillgängliga för aktuella material.
- Ett antal material kommer att testas med olika metoder: triaxialförsök[1], traditionella och speciellt lämpade metoder för cirkulära material. Dessutom testar vi att, med hjälp av AI, göra litteratursökningar på befintliga resultat. Slutligen kommer all data att läggas in i dimensioneringsverktyget ERAPave, säger projektledare Håkan Arvidsson, VTI.
Just nu pågår litteraturstudien, samtidigt som det första materialet – ett mixmaterial 50/50 av krossad betong/krossat berg – har börjat analyseras. Totalt kommer tre material – mixmaterialet, gammalt vägmaterial samt stenmjöl – att undersökas och dokumenteras. De material som analyseras i samverkan med projektet Cirkulära anläggningsmaterial är krossad betong, slaggrus (lagrad och sorterad sopförbränningsaska), krossad/uppfräst asfalt i två sorteringar (kornstorlek) samt eventuellt tunnelugnskalk (TUK).
Slutredovisning av projektet sker under 2026.
[1] Vid triaxialförsök belastas en cylindrisk provkropp med tryck i axialriktningen (vertikalriktningen) och radialriktningen (horisontalriktningen). Det är tre spänningar (eller tryck), två töjningar (deformationer) och volymtöjning (volymändring) som utgör basdata vid triaxialförsök.