Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Lyreco

Vill ligga steget före i hållbarhetsarbetet – Lyreco verifierar via RISE

Hållbarhet är ett område som under de senaste åren har utvecklats till en viktig konkurrensfördel för de som hanterar frågan på ett trovärdigt sätt. Ett företag som sedan länge har arbetat med hållbarhet är Lyreco – som levererar produkter och tjänster för arbetsplatser. Nu verifierar de sitt hållbarhetsarbete med hjälp av RISE.

Johanna Jigmo-Linde, Hållbarhets- och kvalitetsdirektör på Lyreco

- För att visa på vår seriositet som företag så vill vi gå före och visa marknaden och våra kunder att vi tar hållbarhet på allvar. Jag är övertygad att det kommer gagna oss mycket i framtiden, berättar Johanna Jigmo-Linde, Hållbarhets- och kvalitetsdirektör på Lyreco och fortsätter:

- Vi blev certifierade för ISO 14000 redan 1997 så miljöarbetet är djupt rotat i vår verksamhet och 2010 började vi även jobba med standarden ISO 26000. Sedan när egendeklarationen kom så verifierade vi vårt arbete i den 2015 och blev därmed först i branschen med det.

I Sverige har vi en standard för organisationers samhällsansvar, ISO 26000. Den är till skillnad från många andra standarder vägledande och ställer inga krav – vilket innebär att den inte heller går att certifieras mot. Istället utvecklades en egendeklaration som utgår från ISO 26000, för att hjälpa företag och organisationer mäta sina strategier och aktiviteter inom hållbarhet mot standarden.

Verifieringen är som en kvalitetsstämpel där RISE i det här fallet kommer in och klargör att vi faktiskt arbetar utifrån egendeklarationen.

Opartisk verifiering av företagets hållbarhetsarbete

RISE erbjuder en opartisk verifiering, som ger din organisation en bekräftelse på ert hållbarhetsarbete och samhällsansvar. En verifiering går i stort ut på att RISE granskar uppgifterna i deklarationen. Om organisationens arbete uppfyller kraven utfärdas en rapport och ett utlåtande som bekräftar uppgifterna i egendeklarationen.

Att kunna jobba med RISE för verifieringen av egendeklarationen är en viktig del i arbetet för Lyreco, inte minst för trovärdigheten i hållbarhetsarbetet.

- Jag är trött på alla policies och tomma ord som ofta finns i kommunikation kring hållbarhet. Som ansvarig för hållbarhetsarbetet hos Lyreco vill jag ha substans i arbetet och kunna visa vad vi faktiskt har gjort. Verifieringen är som en kvalitetsstämpel där RISE i det här fallet kommer in och klargör att vi faktiskt arbetar utifrån Egendeklarationen. Det finns ett genuint intresse från revisorerna hos RISE att förstå vår verksamhet och utmana oss på ett bra sätt, säger Johanna Jigmo-Linde.

Enligt Johanna Jigmo-Linde är det fortfarande många kunder som inte känner till ISO 26 000 eller Egendeklarationen, ändå har Lyreco tagit beslutet att arbeta med den.

Lena Jönsson är revisor inom Ledningssystem och verifiering på RISE.

- Vi genomför en opartisk verifiering av standarden Egendeklaration- SIS/TS 2:2021 som utgår från ISO 26000. Det ger Lyreco en bekräftelse på att det som företaget berättar om i sitt hållbarhetsarbete i egendeklarationen stämmer med verkligheten, säger Lena Jönsson, revisor, Ledningssystem och verifiering på RISE.

Hon fortsätter:

Fördelen med verifieringen är bland annat att ledningen får en god kontroll över organisationens bidrag till hållbar utveckling påverkan på socialt ansvarstagande, det blir enklare att sätta upp konkreta mål för förbättringar och de kan kontinuerligt följa upp och utvärdera effekterna av sitt hållbarhetsarbete sociala ansvarstagande och även skapa hållbara affärsmodeller.

Konkreta mål som alla förstår

I arbetet med egendeklarationen och ISO 26 000 har Lyreco satt upp ambitiösa mål för att maximera den hållbara utvecklingen på företaget.

- Ett konkret mål är att vi ska halvera vår klimatpåverkan för allt vi levererar till våra kunder inom fem år. Deadline är 2026 och den målsättningen tog vi utan att veta vad 100 % var. Därefter gjorde vi klimatberäkningar på hela vårt produktsortiment på cirka 40 000 artiklar och då insåg vi att 96 % av vår klimatpåverkan kommer från våra produkter vi säljer och deras livscykel. 3 % är transporter och 1 % kommer från den egna verksamheten, förklarar Johanna Jigmo-Linde.

Med hjälp av stödet i strukturen i egendeklarationen och verifieringen via RISE så kan Lyreco arbeta mer systematiskt i hållbarhetsarbetet.

- Vi kan guida kunder, hitta tillvägagångssätt och partnerskap för återbruk och återvinning. Vi vill öka omsättningen, men samtidigt minska klimatpåverkan. I det arbetet behöver vi jobba med produkterna och hitta bättre alternativ. Vi vill erbjuda kunderna samma produkter men med mindre klimatpåverkan och det kräver att vi jobbar genom hela värdekedjan för att hitta de bästa lösningarna, avslutar Johanna Jigmo-Linde.

Fakta om Egendeklaration- SIS/TS 2:2021

Egendeklaration- SIS/TS 2:2021 är verifierbar. RISE erbjuder en opartisk verifiering, som ger din organisation en bekräftelse på ert hållbarhetsarbete och samhällsansvar.

Egendeklarationen SIS TS 2 tillsammans med ISO 26000 ger stöd och hjälp att implementera, paketera och kommunicera en organisations samhällsansvar på ett trovärdigt sätt. Att arbeta med standarden hjälper organisationen att hitta sina styrkor och svagheter, som i sin tur kan vändas till affärs- och utvecklingsmöjligheter. Standarden bygger på dialog med era intressenter, vilket bl.a. ger förutsättningar för att få en bättre kontroll på leverantörer och skapa mervärde för intressenterna.

Lena Jönsson

Kontaktperson

Lena Jönsson

Revisor

+46 10 516 52 12

Läs mer om Lena

Kontakta Lena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.