Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Vår forskning inom halvledare

Inom RISE jobbar vi sedan över 20 år med forskning kring kiselkarbid och andra WBG-material. Till stöd har vi två stora laboratorier. Våra forskare har djup expertis inom området och du kan läsa både våra publikationer och jobba med oss i tillämpade utvecklingsprojekt.

Hur går vår forskning till?

RISE är ett institut som arbetar både med akademisk och tillämpad forskning. Inom halvledare och kraftelektronik har vi många vetenskapliga publikationer (se nedan), men även kunder som vi stöder i deras utvecklingsarbete. Våra kunder är både svenska och internationella, och ofta handlar utvecklingsprojekten om känsliga problem eller nya områden - vi stöttar tex i utvecklingen av nya typer av sensorer, processer och materialval. 

Här kan du läsa om vårt erbjudande, våra tjänster och lab

Our senior scientists with record numbers of publications in the field of semiconductors.

Vad driver våra forskare?

Träffa vår världsberömda nestor inom kraftelektronik - Mietek Bakowski

Träffa en av de få som förstår hur kvantfysik kan implementeras i halvledarkomponenter - Qin Wang

Akademisk och tillämpad forskning på WBG-material

Hur forskar man inom halvledare?

En enorm mängd forskning sker inom elektronik, kretsar, integrerade chip. Olika grupper internationellt har sina nischer, där RISE tar avstamp i sin infrastruktur/lab och studerar områden som WBG-material, kvanteffekter, fotonik, grafen men även MEMS-teknik och sensorer. En styrkeområde är vår långa bakgrund inom kraftelektronik och där studerar vi både material, processning och design av system. Ofta kommer kunder till oss med specifika frågor där vi jobbar med uppdrag av känslig karaktär, eller så jobbar vi i med industriparter i publikt finansierade projekt (EU, Vinnova mfl).

Vetenskapliga publikationer från RISE inom halvledare

Du kan läsa direkt i Diva-databasen om vilka områden vi utforskar eller kontakta oss så kan vi guida dig. Vi har närmare 200 publikationer och du studera dem här direkt i databasen:

Vad är kraftelektronik?

Kraftelektroniska enheter används för att bearbeta höga spänningar och strömmar - från hushållselektronik till rymdtillämpningar. Kraftelektronik blir allt viktigare för många aktörer inom bil- och elektrobilitetsfälten. Genom att använda nya material kan vi spara energi och hantera tuffare miljöer.

Snabbladdning kräver allt högre spänning, där vi går snabbt mot 800V och även 1200V vilket ställer helt nya krav. Många nya områden kommer att växa fram de närmaste åren.

Läs gärna mer om vår expertis inom kraftelektronik här.

Halvledare och wide band gap material

Halvledare med ett stort bandgap (WBG, Wide Band Gap) kan jämfört med kisel användas vid avsevärt högre temperaturer och högre elektrisk spänning samtidigt som de bibehåller funktionalitet. Kisel dominerar fortfarande när det gäller att bygga olika omvandlare för elektrisk energi -  kiseltryristorer kan blockera över 10 000 volt, men utmanare så kiselkarbid och galliumnitrid vinner mark snabbt.

  • SiC - Kiselkarbid är ett mycket hårt material med ett stort bandgap och egenskaper som lämpar sig för högeffektelektronik. Effekt-MOSFET:ar i kiselkarbid kan hantera höga effekter utan att brytas ned. 
  • GaN - Galliumnitrid) har också ett stort bandgap och lämpar sig för högeffektskomponenter. Materialet uppvisar även intressanta egenskaper när det gäller optoelektronik och högfrekvensapplikationer. GaN växer ofta på främmande substrat som kisel eller safir.

Rapport och analys från McKinsey om elfordonsmarknaden och Power Electronics

+
Wafer med komponenter
Björn Norberg

Kontaktperson

Björn Norberg

Affärsutvecklare

+46 10 228 41 21

Läs mer om Björn

Kontakta Björn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Helena Wiberg

Kontaktperson

Helena Wiberg

Affärsutvecklare

+46 10 228 42 57

Läs mer om Helena

Kontakta Helena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.