Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Testbädd för långlivade rör och rörsystem

Hur kan återvunnet glas användas som isolerande fyllnadsmassor? Och vad händer egentligen med livslängden på en fjärrvärmeledning om du väljer att höja värmen med 10 grader? Genom RISE testbädd Pipe Centre kan organisationer förstå vilka konsekvenser olika beslut kan få – innan de sker.

Vattnet som självklart leds bort när det regnar. Fjärrvärmen som strömmar genom elementen när vi vrider upp termostaten. Avloppsvattnet som hittar sin väg till kommunens reningsverk. 

Infrastrukturen i samhället är ibland mitt framför ögonen på oss men lika ofta är den ett raffinerat nätverk under våra fötter. Rörledningssystemen i marken är något som de flesta av oss knappt märker av. Skulle något däremot sluta fungera eller brista – då blir konsekvenserna ofta väldigt uppenbara. 

Med testbädden Pipe Centre kan RISE hjälpa aktörer att ha den viktiga kontroll och livslängd på rör och rörsystem som är själva förutsättningen för att allt ska fungera. Oavsett om det gäller att leda vatten och avlopp, värme och kyla eller gas så är kunskapen om till exempel rörens livslängd och hur de reagerar under olika förhållanden avgörande för hur ekosystemet kommer att fungera.

– Då är det inte bara viktigt att de faktiska rören är robusta nog för kraven – det måste också finnas kunskap om dem så att de används på rätt sätt. Till synes små justeringar kan få dramatiska konsekvenser, konstaterar RISE forskare Jan Henrik Sällström, docent och teknologiedoktor i hållfasthetslära.

– Om ett företag höjer sin temperatur på fjärrvärmen 10-20 grader kan det innebära att fjärrvärmeledningarna åldras mycket snabbare. Kanske vill man maximera kapaciteten och tror att det inte är så farligt. Då kanske man har halverat livslängden. Vet man inte riktigt tar man en onödig risk som man troligen inte ens har kalkylerat med, säger han. 

RISE i framkant

Ofta handlar det om att rören i infrastrukturen ska kunna leva upp till kraven under 50 till 100 år och teknikutvecklingen gör att det ständigt behövs ny kunskap. Genom att balansera certifieringstjänster, som är en stor del av centrets dagliga verksamhet, med forskningsprojekt ser RISE till att alltid ligga i framkant. Med Jan Henrik som en av totalt tre docenter på centret kombinerar testbädden praktisk kunskap i labbet med teori. Samtidigt stärker RISE hela tiden sin kompetens genom samarbeten med allt ifrån rörtillverkare och entreprenörer till branschorganisationer, universitet och forskningsfinansiärer. 

– Det gör att vi alltid lär oss mer. Ofta när det är forskningsprojekt så är det en efterfrågan från marknaden, att någon vill ha hjälp att ta reda på något, säger Jan Henrik Sällström. 

Skumglas som isolering

Ett sådant exempel är ett forskningsprojekt där Jan Henrik och hans kollegor utrett möjligheterna för skumglas, alltså återvunnet glas, att användas som lättfyllnadsmaterial som alternativ till cellplast och Leca. Genom att ta reda på om man kan lägga skumglas direkt mot fjärrvärmerör kan processen bli både billigare och enklare.   

– Det ser ut ungefär som grus fast det är mycket lättare. Man vill framför allt fylla upp med det men eftersom skumglas har mycket lägre ledningsförmåga är en bonus med materialet att det dessutom isolerar bättre, säger Jan Henrik Sällström, och fortsätter:

– Vi har väldigt mycket utrustning som är specialiserad för de här grejorna. Vi har till exempel möjlighet att testa friktion mellan fyllnadsmaterial och fjärrvärmerör. Det är en rigg som kanske ingen annan i norra Europa har.

Det finns alltid något mer att undersöka när det gäller livslängd

Teoretisk del och provning i forskningsprojekt

Testbäddens forskningsprojekt är ofta mellan ett och tre år långa och kombinerar i regel både en teoretisk del och någon typ av provning. RISE utgår ifrån den kunskap som redan finns och undersöker vad olika eventuella partners kan bidra med. Därifrån formar man projektet. 

– Det är olika många inblandade i de olika projekten. Ibland gör man mycket själv, i andra projekt är väldigt många inblandade och gör olika delar. Vi försöker använda bredden hos RISE, säger Jan Henrik Sällström. 

Ständigt nya utmaningar

I Pipe Centre har RISE en mötesplats inom rörteknik som ständigt ställs inför nya utmaningar. Med klimatförändringarna kommer vi till exempel att behöva ta hand om allt större vattenflöden i våra samhällen. I provning kopplat till just det tittar RISE på rörs täthet. Bland annat är utmaningen att inte få en massa dagvatten i spillvattenavloppen när det regnar.

– Det blir hela tiden mer och mer vatten som ska transporteras tillbaka och tas om hand. I dag har man kanske avlopp där man leder ihop allt men där man i stället vill separera flödena. När det gäller avloppsrör så vill man inte att det ska läcka in och i vattenrör vill man inte att det ska läcka ut, säger Jan Henrik Sällström.

Men trots en gedigen kunskap och mångårig historia – centret började med plaströrprovning redan på 1960-talet och SWEDAC har ackrediterat Pipe Centre för fler än 140 provningsmetoder – så stannar aldrig utvecklingen. 

– Det finns alltid något mer att undersöka när det gäller livslängd. Det är kunskap som utvecklas kontinuerligt och man får bättre uppskattningar. Det finns kanske inget slutgiltigt svar, säger Jan Henrik Sällström. 

Jan Henrik Sällström

Kontaktperson

Jan Henrik Sällström

Forskare

+46 10 516 58 02

Läs mer om Jan Henrik

Kontakta Jan Henrik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.