I framtiden kan system inuti din kropp upptäcka när något är på väg att gå fel. Men inte nog med det – systemet kommer själv kunna sköta medicineringen. Inom projektet BioCom Lab undersöker RISE möjligheterna som kommer med den allt mer avancerade tekniken.
I Norrköping sker just nu tankearbetet som kan leda till framtidens diagnostik och behandling. Tack vare tillgång till bland annat ett flertal unika patent har projektet BioCom Lab unika möjligheter att arbeta innovativt.
– Utvecklingen i världen går mot allt mer individualiserade lösningar. Att system i kroppen kan känna av vad som är på gång – redan innan symtomen manifesteras. Tack vare datainlärning kan systemet sedan åtgärda problemet själv, säger Astrid Armgarth, forskare vid på RISE.
Skulle kunna häva epileptiska anfall
Ett exempel på hur tekniken skulle kunna användas är epileptiska anfall. Artificiell Intelligens skulle med tiden lära sig mönstren hos individen innan ett anfall – och då direkt portionera ut rätt medicin vid rätt plats inuti kroppen. Ett annat är personer med svår smärta som skulle dosera ut smärtlindrande precis där de gör mest nytta – någon som också markant skulle minska dosen och biverkningar.
– Vi tittar på helheten. Vi ser de sensorer, kontakter och andra komponenter som redan i dag finns eller är på utvecklingsstadiet. Och så ser vi: Vad kan vi göra? Hur kan de här delarna fungera tillsammans på ett bra sätt? säger Roman Lassnig, projektledare vid RISE.
Jonpumpar doserar medicinen
Ett försprång i projektet är att man har tillgång till patent för så kallade jonpumpar. De ska kunna sättas in i kroppen och sedan kan de styras att dosera ut medicinen. Försök har genomförts på råttor där man framgångsrikt kunde se hur smärtnivåerna minskade när substansen doserades ut i råttan. Jonpumpstekniken är man världsledande med och har rönt uppmärksamhet i vetenskapliga publikationer.
– Ett av målen i det här projektet är att utveckla systemen så att de närmar sig kliniska studier där människor får testa systemen. Kanske når vi till och med dit, säger Roman Lassnig.
I BioCom Lab jobbar man både väldigt handfast med komponenterna och deras samspel och utforskande med möjligheterna som skapas av den nya tekniken.
– Det är verkligen ett banbrytande arbete, säger Astrid Armgarth.
BioCom Lab
Ett femårigt projekt som syftar till att studera smarta system inne i kroppen som kan samla in, kommunicera och behandla.
Projektet har finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Även Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Önnesjöstiftelsen, Linköpings Universitet och Norrköpings Science Park är med och finansierar.
Partners som deltar är bland andra RISE, Linköpings Universitet och Karolinska Universitetssjukhuset.