Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

”Synapsdans” visar bilder av hjärnans möjligheter

Medan du läser den här meningen sker miljoner kopplingar eller synapser mellan nervceller i din hjärna. RISE har tagit fram installationerna ”Dance with synapses” som på ett lekfullt och interaktivt sätt visar hur det hela går till.

Det började 2014 när Tekniska museet ville ha någon form av tankeväckande och kreativ installation till sitt nya science center Mega Mind. När uppdraget hamnade hos RISE var det klart att en likadan installation skulle byggas på Visualiseringscenter C.

Installation på Tekniska museet

På Tekniska museet skulle installationen placeras i entrén och fungera som en samlingsplats för till exempel skolklasser.

– Vi tog fram ett antal koncept som vi presenterade. Ledningsgruppen fastnade för ett som är både visuellt och interaktivt. Det visar i en projektion på golvet hur kreativiteten ser ut i hjärnan när idéer uppstår genom synapser, säger Madeleine Kusoffsky, projektledare på RISE.

Tekniken består av en LED-vägg som förlänger projektionen från golvet upp på en u-formad vägg. Vidare används en Kinect, en spelkontroll som Microsoft tog fram till Xbox One, som med hjälp av en djupkamera och en vanlig kamera kan läsa av formerna på människorna som rör sig på golvet.

Besökarna kan styra nervtrådar

Installationerna har varit i drift sedan hösten 2015 och ger besökarna möjlighet att fånga, styra och koppla synapser medan de går eller dansar över de upplysta golven.

– Personerna tilldelas nervtrådar som de kan styra och koppla genom att röra sig. Upp till sex personer kan hjälpas åt att koppla nervtrådar. För att göra en koppling krävs tre axoner som på golvet är gröna och tre rosa dendriter, förklarar Madeleine Kusoffsky.

Även deltagarnas hörsel belönas med trevliga ljud i takt med att antalet kopplingar växer.

– Det vi visar konstnärligt, visuellt och med hjälp av ljud är att hjärnan är plastisk och att den faktiskt går att träna till att bli mer kreativ. Och att samarbete och lekfullhet är bra för att skapa innovationer, säger Madeleine Kusoffsky.

Published: 2018-10-04