Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Två män använder 3D-printer för sand

Snabbare prototyper med Sveriges första 3D-printer för sand

I RISE lokaler i Jönköping installerades Sveriges första 3D-printer för sandformar. Printern möjliggör enklare och snabbare tillverkning och Smålands Stålgjuteri är ett av de företag som kunde börja printa på hemmaplan i och med detta.

Augusti 2015 installerades Sveriges första sandprinter från ExOne i RISE lokaler. Sedan installationen har hundratals olika företag besökt anläggningen och företag har fortsätt visat ett stort intresse för tekniken.

Gjut i 3D-formar

Printern används för forskning och utveckling men också till kommersiell tillverkning. Ett gjuteri som använder 3D-tekniken är Smålands Stålgjuteri.

– Vi har haft kontakt med ExOne i Tyskland under några år, men det blir betydligt enklare för oss att arbeta när vi har tillgång till en printer här i Sverige, säger Per Ytterell, vd på Smålands Stålgjuteri.

Prototyp på bara några veckor

Per Ytterell berättar att det nära samarbetet med RISE sannolikt kommer att leda till fler projekt samt att ledtiderna kommer att kortas tack vare en printer på hemmaplan. Prototyper som tidigare tagit 3–4 månader att få fram kan nu ta 3–4 veckor.

3D-printer tillverkar komplicerade detaljer

Med 3D-printern blir det också enklare att tillverka formar som har speciella detaljer eller design.

– En av fördelarna med tekniken är att vi kan lösa problem där formen har komplicerad geometri. Vi slipper skarvar eftersom formen tillverkas i ett enda stycke, förklarar Per Ytterell.


Profile image

Åsa Lauenstein

Senior Researcher

+46 10 228 49 04
asa.lauenstein@ri.se

Läs mer om Åsa