Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Personlig behandling av cancer mer effektiv

Att behandla cancer är svårt. Och tiden är inte på patientens sida. I ett nytt projekt används patientens tumörvävnad för att hitta personanpassade sätt att slå tillbaka mot cancern. 
– I dag tittar man ofta bara på cancercellerna, inte på den miljö de befinner sig, säger Yalda Bogestål, projektledare RISE.

Förståelse av tumörens byggstenar ska leda till bättre diagnos och prognos för cancerpatienter.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, orsaker cancer vart sjätte dödsfall globalt. 2015 dog 8,8 miljoner människor till följd av olika cancersjukdomar. Att hitta effektivare cancermediciner och mer precisa diagnosmetoder är av vikt för hela världen.  

RISE leder just nu projektet ”förbättrad cancerdiagnostik och läkemedelsutveckling” tillsammans med 12 samarbetspartners. Med en unik metod utvecklad av två forskare på Sahlgrenska Akademin ska man nu ta det vidare till kliniska tester och industriell tillämpning. 

– Jag skulle vilja säga att det är just det här vi är bra på. Att finnas där från idé till innovation – till att på riktigt ta det till industriell tillämpning och till nytta för patienter, säger Yalda Bogestål, projektledare RISE. 

– Alla partners kompetenser spelar stor roll för projektet och de kan bidra med sina olika  spetskunskaper. 

Metoden underlättar vid diagnos och prognos

Metoden bygger på en förståelse av tumörens byggstenar. När en kirurg avlägsnar en tumör från en patient tar vi en del av tumören som sedan tvättas ren från celler. Kvar blir då en bindvävnadsstruktur – så kallad ”scaffold”. Till scaffolden tillförs standardiserade cancerceller och vi kan därefter mäta hur stor effekt patientens scaffold har på cellerna, för att läkaren ska kunna ställa en bättre diagnos och prognos. 

– Docent Anders Ståhlberg och professor Göran Landberg på Göteborgs Universitet har visat att scaffolden spelar stor roll för hur tumören beter sig. Metoden är applicerbar på solida tumörer. Vi har börjat titta på bröstcancer som modellindikation, säger Yalda Bogestål. 

En screening som blir mycket mer lik verkligheten

När cancermediciner testas i labbmiljö börjar man oftast med celler i plastskålar. Det blir en tvådimensionell miljö som är väldigt artificiell. De substanser som visar önskad effekt där går sedan till vidare utvärdering i djur och slutligen kliniska studier i människa. Dessvärre är de tidiga testerna inte tillräckligt predikativa och de substanser som går igenom hela kedjan framgångsrikt är mellan 1 av 10 till 1 av 20. 

– Med 3D-printade scaffolds, som bättre efterliknar patientens tumör än celler i plastskålar, tar vi fram en metod för att på industriell nivå kunna testa substanserna mot cancer. En screening som blir mycket mer lik verkligheten och därmed ger bättre resultat, säger Joakim Håkansson, projektledare på RISE.

Yalda Bogestål

Kontaktperson

Yalda Bogestål

Projektledare

+46 10 516 54 32

Läs mer om Yalda

Kontakta Yalda
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.