Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Nytt läkemedel kan bli en hjälp mot neurologisk störning

När ett läkemedel ska tas fram krävs inte bara att en aktiv substans utvecklats – det ska även till en effektiv läkemedelsberedning, så att ämnet kan tas upp av kroppen på rätt sätt. RISE samarbetar med läkemedelsbolaget Umecrine Cognition som tar fram ett effektivt nytt läkemedel, som kan hjälpa patienter som hittills fått bristfällig behandling.

Läkemedelsbolaget Umecrine Cognition utvecklar läkemedel mot neurologiska störningar i det centrala nervsystemet, som exempelvis sjukdomen hepatisk encefalopati. Det är ett allvarligt neurologiskt och psykiatriskt tillstånd vid leversjukdom, som i värsta fall kan leda till döden. Det finns i dag inte någon godkänd behandling för dessa neurologiska störningar.

Kan bli helt nytt läkemedel

RISE har tillsammans med Umecrine Cognition utvecklat en läkemedelsberedning, det vill säga en sammansättning och en tillverkning av ett läkemedel, som kan ges till patienter.

– Kort sagt kan man säga att RISE arbetar med två nivåer av problem. En del är att försöka ta fram någon form av läkemedelsberedning, som gör så att läkemedlet kan tas upp av blodet när man tagit sin tablett eller kapsel, säger Nicolaas Schipper, forskare på RISE.

En annan del av jobbet är att se till så att de där kapslarna verkligen finns, tillverka dem och säkerställa att alla kvalitetskrav uppfylls.

– Man kan inte bara göra detta i labb, medlet måste testas i patienten. Här gör vi de analyser som behövs, och ser till att så att vi får rätt läkemedel i rätt koncentration, säger Nicolaas Schipper.

Många utmaningar med att testa nytt

Läkemedlet i fråga har inte testats av något annat läkemedelsbolag än Umecrine Cognition, som för två år sedan testade detta på patienter för första gången.

– Det är en stor utmaning, och ett stort jobb, att tillverka läkemedel för patienter. Det krävs infrastruktur, kvalitetssystem, faciliteter, utbildad personal och så vidare. Det är en utmaning, som vi löser på RISE, säger Nicolaas Schipper.

– Samarbetet med RISE har gett den flexibilitet som det mindre bolaget ofta kräver och samtidigt tillgång till avancerad utrustning och hög kompetens, säger Magnus Doverskog, CEO på Umecrine Cognition, som menar att läkemedelsberedning är en underskattad del av läkemedelsutvecklingen, vilket ofta i slutändan leder till förseningar och höga kostnader.

Vill du bli kontaktad?

RISE erbjuder expertis och stöd genom hela utvecklingsprocessen för läkemedel. Fyll i formuläret så hör vi av oss!

Namn
CAPTCHA
* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter

Problemlösning genom lipider

Men det finns fler utmaningar än så – substansen man jobbar med i läkemedelsprodukten är, som i många andra fall, svårlöslig. Detta problem har man hanterat genom att ta fram en beredningsform med betydligt bättre löslighet, tack vare att man tillsatt lipider vilket har visat sig ge bättre resultat än andra typer av formuleringar som tidigare testats.

– Lipiderna ger oss fantastiska möjligheter att lösa upp svårlösliga substanser. Samtidigt tas de om hand av vårt fysiologiska matsmältningssystem för upptag av fetter, säger Nicolaas Schipper.

Nicolaas Schipper

Kontaktperson

Nicolaas Schipper

Head of manufacture

+46 70 217 78 20

Läs mer om Nicolaas

Kontakta Nicolaas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.