Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Ann-Sofie Däldehög står framför en whiteboard och pratar inför en grupp personer

Normkritik ökar innovationskraften

Ann-Sofie Däldehög arbetar med hållbarhetsfrågor som affärsutvecklare på RISE enhet Regional transformation i Hudiksvall. Hennes expertområde är inkludering och normkreativ innovation som handlar om att använda ett normkritiskt perspektiv för att bli medveten om normer som kan vara exkluderande och försöka hitta nya innovativa, mer inkluderande arbetssätt.   Min uppgift är ofta att ställa jobbiga frågor för att vi ska vara på tårna och inte sitta fast i gamla normer och föreställningar om hur saker borde vara.

Oavsett om ett projekt har miljömässig, ekonomisk eller socialt hållbar utveckling i fokus så handlar arbetet mycket om att ifrågasätta normer som begränsar våra möjligheter att tänka och göra på nya sätt. Begreppet normkreativ innovation handlar om att omsätta normkritisk analys i praktiska lösningar som bidrar till ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle för en mångfald av människor och olika sätt att vara och göra saker på. 

– Vi behöver bli medvetna om normer och förutfattade meningar som kan begränsa oss när vi t.ex. sätter ihop en ny projektgrupp, söker kompetens eller utvecklar en ny tjänst. Som ledare har man ett ansvar för att skapa en dialog i vardagen kring normkritik och ställa frågor med fokus på inkludering. Hur kommunicerar vi om ett projekt? Vilka får synas? Hur får de synas? Genom att öka medvetenheten om normer, som t ex underförstådda regler eller förväntningar på beteenden utifrån ålder/kön/bakgrund osv, så leder det till nya idéer, kreativare team och en bättre arbetsplatskultur.

Ann-Sofies dagliga arbete består av allt från projektledning och affärsutveckling, till genomförandet av utbildningar och kommunikationsaktiviteter. Allt styrs av vilka behov som finns hos kunder och samarbetspartners. 

– Jag är medie- och kommunikationsvetare i grunden vilket jag har stor nytta av i mina uppdrag, eftersom mycket handlar om att inspirera och utbilda chefer och ledare inom t.ex. hållbar utveckling, inkluderande ledarskap, agenda 2030 (FNs agenda för förändring mot ett hållbart samhälle), och att kommunicera om goda exempel. Min uppgift är ofta att ställa jobbiga frågor för att vi ska vara på tårna och inte sitta fast i gamla normer och föreställningar om hur saker borde vara.

RISE är en arbetsplats som ger mig många möjligheter och kompetensutveckling inom olika områden, och jag får i väldigt hög grad påverka vad jag inriktar mig mot.

Möjligheten att arbeta med sina hjärtefrågor 

Ann-Sofie berättar att möjligheten att påverka, variationen i uppdragen och att arbeta med det hon brinner för, är det bästa med hennes arbete på RISE. 

– Jag får jobba med det jag brinner för och som bidrar till ett mer inkluderande och hållbart samhälle samtidigt som jag lär mig mycket av alla kompetenta kollegor. Inget uppdrag är det andra likt vilket är väldigt spännande. RISE är en arbetsplats som ger mig många möjligheter och kompetensutveckling inom olika områden, och jag får i väldigt hög grad påverka vad jag inriktar mig mot. På vår enhet jobbar vi med utmaningar som handlar om allt från att ställa om till en mer digital produktion till att hitta nya cirkulära affärsmodeller som bidrar till hållbar utveckling.

Vad gör dig nyfiken?

– Varma, genuina människor har ofta en spännande historia att berätta!

Vilken är den bästa innovationen genom tiderna?

– Offentlig barnomsorg, en innovation som betytt massor för Sveriges utveckling till ett modernt industriland.  Många tänker på innovation som att det är en teknisk pryl som går att ta på och det begränsar vårt sätt att tänka kring vad som är en innovation och inte – kanske missar vi möjligheter på grund av fördomar om vad en riktig innovation är?

Hjälp oss göra världen lite bättre

På RISE möts passionerade problemlösare. Vi behöver fler skarpa hjärnor som vill vara med och lösa några av världens viktigaste, och kanske roligaste, problem. Vill du bli en av oss? Se alla möjligheter: Lediga jobb

Published: 2022-05-12

Relaterat

Jobba på RISE – i alla faser i livet

Att jobba hos oss ska både kännas utmanande och belönande. För att kunna vara och förbli en kreativ arbetsplats tar vi hänsyn till just dig och din livssituation.

Våra villkor och förmåner – fokus på flexibilitet

Basen för ett bra arbetsliv på RISE handlar bland annat om attraktiva anställningsvillkor, en innovationsdriven och schysst företagskultur och trygg och säker arbetsmiljö. Därför har vi på RISE kollektivavtal samt flexibla förmåne…

Utvecklas på RISE

Bland det roligaste som finns är att välkomna en ny kollega till vår verksamhet. Drivkraften och nyfikenheten vi möter då är fantastisk. Vi vill att du ska fortsätta vara nyfiken och vilja mer.

Lediga jobb

Forskare, ingenjör, projektledare, ekonom eller administratör? Hitta det jobb som passar dig. Välkommen med din ansökan!
Berättelse

”Jag vill tro att vi kan förändra”

Piska eller morot? Miljöekonom Haben Tekie undersöker hur man får oss människor att göra rätt. Utan att det inkräktar för mycket på vår livsstil.
Berättelse

"Allt i vårt samhälle är i rörelse"

Kristina Andersson är jurist och senior forskare på RISE. Hon fungerar som bryggan mellan ny teknik, innovationer och juridiken, så att lagstiftningen hänger med den snabba teknikutvecklingen.
Berättelse

“Jag vill göra nytta för människor med min AI-forskning”

Forskning inom artificiell intelligens efterfrågas allt mer. Olof Mogren på RISE utvecklar maskininlärning och deep learning till allt från att förutsäga blodsocker för typ 1-diabetiker till att hjälpa modeföretag att förutse komm…
Berättelse

Ökad konkurrenskraft genom hållbar omställning

Hjälpa näringslivet att förnya sig. Skynda på omställningen. Få offentlig sektor att samverka med näringslivet för att möta gemensamma utmaningar. Internationellt konkurrenskraftiga. Det är inget litet uppdrag som RISE har, och in…