Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mot mer flexibilitet i framtidens elmarknad

Lokala elmarknader där du får betalt för att vara flexibel? Det kan vara ett sätt att bidra till att lösa framtidens energiutmaningar.

Den ökade elektrifieringen av samhället tillsammans med ökningen av småskalig och förnybar elproduktion bidrar till mer varierande efterfrågan och tillgång på el, vilket ställer nya krav på elnäten. Lokala marknader för el och flexibilitet är ett sätt att möta dessa ökade krav. I en lokal elmarknad kan du till exempel sälja el producerad av dina solceller till dina grannar, och i en lokal marknad för flexibilitet säljer du en del av kontrollen över när du ska konsumera el.

– Lokal handel öppnar upp för fler och mindre elkonsumenter att aktivt delta i marknaden med el, flexibilitet eller både och. Mindre elproducenter kan få ett marknadsriktigt pris för sin el och det lokala elnätsbolaget kan köpa flexibilitet för att förbättra driften av sitt lokala elnät, samtidigt som konsumenten får betalt. En ökad flexibilitet kan också vara bra när överföringskapaciteten i elnätet är begränsad, till exempel vid överföring mellan olika prisområden i landet, säger Wenche Tobiasson, projektledare för RISE arbete i projektet FlexiGrid.

Det lokala elnätsbolaget kan köpa flexibilitet för att förbättra driften av sitt lokala elnät, samtidigt som konsumenten får betalt.

Wenche Tobiasson.

Hinder för lokala marknader

I FlexiGrid ingår flera länder och demo-siter där lokala marknader för el och flexibilitet testas. Till exempel finns en demo-site på Chalmersområdet för att demonstrera hur lokal handel av el och flexibilitet kan fungera. RISE arbete i projektet handlar framför allt om hur de lokala marknaderna kan utformas och fungera och vilka hinder som finns för att implementera dem. Snart presenterar Wenche Tobiasson och hennes kollegor en rapport om vilka hinder som finns i dagens lagstiftning och regelverk.

– Vi ser att det krävs utveckling av regelverket både på EU-nivå och i enskilda länder, till exempel kring hur de lokala och nationella marknaderna kan hänga ihop. En av de viktigaste frågorna är roller och ansvar. Det är väldigt väl reglerat vem som får göra vad på dagens elmarknad men regelverket måste anpassas för att göra lokal handel av el och flexibilitet möjlig. Det krävs även att vissa roller förtydligas, till exempel den viktiga rollen som aggregator.

Aggregatorn handlar åt kunden

En aggregator är en aktör som agerar på marknaden på uppdrag av konsumenter. Tanken är att en aggregator kan skriva avtal med många kunder om att erbjuda flexibilitet och att aggregatorn sedan handlar med denna flexibilitet på marknaden.

– Elmarknaden är komplicerad redan i dag och vi tror att de flesta kunder inte är intresserade av att handla med flexibilitet på marknaden. Exakt hur det kan fungera med aggregatorer återstår att se men det kan till exempel handla om att bilen ska vara laddad en viss tid och att aggregatorn sedan sköter det på ett sätt som blir mest fördelaktigt, till exempel genom att enbart ladda när behovet av flexibilitet är som störst och man får mest betalt.

När projektet startade låg elpriserna inte alls på dagens nivå. Men Wenche Tobiasson har märkt att de höga och varierande priserna inneburit ett ökat intresse för att styra sin elanvändning.

– Dagens elpriser beror på andra faktorer som till exempel priset på gas, men lokala marknader och lokala lösningar där konsumenter kan bli mer aktiva och kunna styra sin elanvändning på ett bättre sätt än i dag är en viktig del av framtidens elsystem. På RISE jobbar vi med alla aspekter av den här utvecklingen, från handelsplatser för flexibilitet till teknik och sociala aspekter, säger Wenche Tobiasson.

FlexiGrid är ett europeiskt innovationsprojekt som finansieras av EU-programmet horisont 2020. Läs mer om FlexiGrid.