Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Hydroware

Modernisering ger hissar längre livslängd

En hiss ska ha samma livslängd som fastigheten. Det betyder att en äldre hiss inte ska bytas ut efter ett antal år – den ska moderniseras. Hydroware jobbar för att förändra branschen till ett cirkulärt ekosystem genom att bevara hissens materiella och ekonomiska värden över en mycket lång användningstid. Miljöpåverkan från en hiss är oftast större vid tillverkning än vid drift, därför anpassar bolaget hissen till cirkulär ekonomi så att flera moderniseringar blir möjliga under dess livslängd. På så sätt lämnar vi slit och släng och sparar på jordens resurser.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Grundregeln är att när en hiss börjar bli till åren skall man modernisera den i stället för att byta ut den, säger Erik Paulsson, Product Manager & Head of Sales Nordic på Hydroware. Det sparar pengar, miljö och tid. Alla Hydrowares lösningar bygger på öppna och modulära system för att möjliggöra fler moderniseringar och förlänga hissens livslängd. En modernisering av en hiss innebär att hissens stomme och andra robusta delar, som kan leva i flera generationer, bevaras och blir en del av den nya hissen. Hissens livslängd förlängs med ytterligare 25-30 år i stället för att byta ut hela hissen.  

– Att genomföra en modernisering i stället för ett komplett utbyte ger halv miljöpåverkan. Med våra hissar kan energiförbrukning sänkas med upp till 70 % jämfört med traditionella hydrauliska hissar. Dessutom kan effektuttaget minskas med upp till två tredjedelar vilket resulterar i lägre abonnemangsavgifter. Både hissens miljöpåverkan samt hissägarens kostnader blir därmed betydligt lägre än vid ett fullt utbyte av hissen.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Vår vision på Hydroware inspireras av cirkulär ekonomi. Vi vill vara med och bygga långsiktigt hållbara hisslösningar där god ekonomi kombineras med att allt kan återanvändas eller återvinnas.

– Idag genomförs allt för många kompletta utbyten av hissar trots att det sällan finns någon anledning att byta ut hela hissen. Livslängden på en helt ny hiss är idag ca 25 år sedan behöver den bytas ut igen. En moderniserad hiss kan däremot moderniseras igen och igen. Med andra ord är modernisering av hissar den cirkulära lösning som alla vinner på.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Vi arbetar för att bygga in modularitet och öppenhet i våra system. Det ger slutkunden valfrihet samt flexibilitet och gör samtidigt att våra produkter får en betydligt längre livslängd. Det är något som vi tror att fler kan utforska.

Cirkulära kartan

Hydroware är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.