Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mobilapp ger virtuell upplevelse av kulturhistoria

Norrbyskär är ett av Umeå kommuns populäraste besöksmål. RISE har producerat en interaktiv mobilapp, Charged Utopia, som låter öns besökare ta del av dess speciella kulturhistoria. I ett uppföljande virtual reality-baserat projekt ställs frågor kring identitet och tillhörighet.

Ön Norrbyskär ligger några mil söder om Umeå och har en unik kulturhistoria. På Norrbyskärs storhetstid drevs Europas största sågverk här, under ledning av Frans Kempe. Han skapade ett mycket speciellt mönstersamhälle, där arbetarna fick bostad, skola och sjukvård i utbyte mot att hålla sig borta från fackföreningar och alkohol.

Charged Utopia guidar besökarna

Nu kan Norrbyskärs besökare utforska öns kulturhistoria med appen Charged Utopia. Med hjälp av GPS lokaliseras besökarens position. Sex olika stationer är utplacerade runt om på ön och de är synliga på en karta som finns i appen. När man närmar sig en station börjar en röst att berätta om den specifika platsens historia, praktiskt såväl som politiskt.

Historierna är skrivna av Pernilla Glaser vid RISE, och är tänkta att frammana sannolika situationer på ön från tiden när sågverket fortfarande var aktivt. De vidrör även existentiella och politiska frågor som är lika aktuella idag som de en gång var.

– Vi vill få folk att fundera över hur en gemenskaps etik relaterar till och influerar friheten hos individer. Det är ett väldigt viktigt tema idag, säger Ambra Trotto, föreståndare vid RISE i Umeå.

Internaktiv utställning

Kulmen på projektet var en interaktiv utställning som blandade historia, fakta, ny teknik och konst. Den genomfördes vid ett tillfälle, 19:e augusti 2016, och efterföljdes av en paneldebatt.

– Det var väldigt intressant och spännande utfört. Det var en blandning av skådespelare och berättarröster som trädde fram vid olika platser, och det fick mig att tänka i nya banor. Vad som byggdes därute på ön var ett delvis exkluderande mönstersamhälle. Människor skulle leva efter vissa regler, där inte alla var välkomna. Det har ju klara beröringspunkter till vad vi ser i dagens flyktingsströmmar, säger Peter Juneblad, näringslivschef vid Umeå kommun.

Vill locka fler att uppleva Norrbyskär

Anna Molin, näringslivsutvecklare med fokus på besöksnäring i Umeå kommun berättar varför man medverkat i projektet och vilka som varit kommunens drivkrafter. 

– Det var Norrbyskär och RISE som först kom med förslaget. Vi tyckte det skulle vara intressant att kunna uppleva ett besöksmål på ett nytt, interaktivt sätt. Vi tänkte också att det skulle kunna locka bredare grupper av besökare, berättar Anna Molin.

För Anna Molin innebar projektet att hon fick uppleva hur hon kände när andra bestämmer spelreglerna för vad som är acceptabelt beteende och inte. Hon fick ta ställning till hur hon skulle passa in i fyrkanten på ön.

– Den speciella dagen visade vad vi tycker är okej att andra bestämmer, och vad de inte ska bestämma.


Profile image

Ambra Trotto

Studio Director, senior design researcher

+46725279091
ambra.trotto@ri.se

Läs mer om Ambra