Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mellan mark och moln

I en anspråkslös tegelbyggnad på Björkskataleden i Luleå ligger RISE datacenter ICE – världens ledande öppna datacenter för experimentell forskning och innovation. Här driver RISE och Luleå Tekniska Universitet avancerad forskning inom allt som rör datacenter: 
– Jag brukar säga att vi jobbar med allt mellan mark och moln, säger Tor Björn Minde, enhetschef för ICE Datacenter på RISE.  

ICE slog upp sina portar 2016, som resultatet av en regional och nationell satsning. Regionen satsar på etablering och utveckling av datacenter, med Facebooks anläggning i Luleå som ett exempel. RISE behövde en anläggning där man kan testa lagring och analys av stora datamängder. Sedan anläggningen togs i drift har verksamheten bestått av det mesta som rör datacenter från dataanalys till forskning på både kyla och elkraft i datacenter såväl som autonom drift av datacentret och artificiell intelligens.

– Vi har till exempel testat att efterlikna öknens termitstack genom att sätta skorstenar på serverhallen för att minska energiåtgången i dem, säger Tor Björn Minde. Skorstenar använder sig av självdrag som är en beprövad metod i andra miljöer, och vi vill testa att göra samma sak här. Vi tror att vi med hjälp av skorstenar har vi en potential att halvera energin som går åt till fläktar och det blir många kilowattimmar.

Fokus på energieffektivisering

Energieffektivisering och kylning får stort fokus vid ICE. Man arbetar bland annat med att hitta effektivare sätt att transportera bort den värme som alstras av servrarna i ett datacenter. Lösningen här kan vara vätskor, som vatten eller olja. 

– Vätska är betydligt mer effektivt när det kommer till att transportera bort värme än vad luft är, säger Jon Summers, forskningsledare vid ICE. Och vi behöver verkligen hitta sätt att effektivisera; mängden data som behandlas i datacenter världen över kommer att öka och med det energiåtgången. Man kanske inte tänker på det, men varje liten operation på en server, varje nedladdning av data kräver små mängder energi. När man summerar alla aktiviteter blir energiåtgången enorm. Som exempel kan nämnas musikvideon till "Gangnam Style" – den har strömmats över 3 miljarder gånger på Youtube. Energiåtgången för all den strömmningen är betydligt högre än årsförbrukningen för landet Burundi.

Det självgående datacentret

Ett annat område som utforskas vid ICE är det autonoma datacentret – datacentret som styr, reparerar och optimerar sig själv. Genom en kedja av datainsamling och analys tränas algoritmer som sedan styr datacentret. Tekniken hoppas man också kunna använda för att med hjälp av artificiell intelligens inte bara styra datacenter utan även kopplingen till elnät samt värme- och kylnät.

Vill stärka svenska företag

Arbetet vid datacentret i Luleå syftar i stor utsträckning till att hjälpa svenska företag med digitalisering och specifikt datacenterföretag. För att lyckas med digitaliseringen krävs att man satsar på och bygger kompetens kring dataanalys.

– Som företag kan man antingen köra projekt tillsammans med oss använda anläggningen för egna syften, säger Tor Björn Minde. Ett projekt skulle t ex kunna vara att testa en ny typ av kyllösning på anläggningssidan, eller att man för en ny tjänst kan ladda upp stora mängder data för analys. Vi erbjuder också en tjänst där man kan hyra virtuella eller fysiska servrar per timme.

ICE ger också företag tillgång till Big data-plattformen HopsFS, som 2016 slog världsrekord i bearbetning av stora datamängder och levererade 16 gånger högre prestanda än Hadoop.

Unik anläggning

Som datacenter betraktat sticker ICE ut på flera sätt. Till att börja med finns anläggningen i Sverige. Det innebär att den data man vill använda för analys eller tester aldrig lämnar landet. Sen är datacentret försett med ett antal mätinstrument och sensorer som gör det möjligt att få ut data från anläggningen på ett sätt som inte går att göra i vanliga datacenter.

Öppet för alla

Anläggningen är i första hand avsedd för europeiska projekt, företag och universitet, men partners från hela världen är välkomna att använda ICE för tester och experiment. Tor Björn Minde ser tre anledningar till att man ska vända sig till RISE:

– Vi är det ledande forskningsinstitutet för datacenter i Norden – på väg att bli det i Europa, vi har en unik anläggning och vi har unik kompetens inom datacenterområdet. Sen tycker vi att det är väldigt roligt att arbeta i gränslandet mellan akademi och industri och hjälpa svenska företag att utvecklas inom vårt område.

Tor Björn Minde

Kontaktperson

Tor Björn Minde

Enhetschef

+46 70 624 29 59

Läs mer om Tor Björn

Kontakta Tor Björn
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.