Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Brighteco - Ljus som tjänst

Ljus som tjänst

Brighteco säljer funktionen ljus till skolor och kontor. Bolagets produkter, som bygger på återbruk av resurser och hårdvara, kan individanpassas och uppdateras om behoven ändras – för att minimera mijöavtrycket.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Vi börjar med återbrukat material och skapar med det som grund ett system för evigt ljus som ger 92% mindre avfall än alternativen, kan återanvändas i andra verksamheter och förbättras utifrån användarnas feedback, säger Joel Smedberg, grundare och VD på Brighteco.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Efter några år av att försöka driva förändrings och utbildningsprojekt som mestadels föll platt så bestämde vi oss för att försöka driva förändring genom att försöka prata det språk som marknaden verkade mer sugen på att lyssna till: pengar, höga marginaler osv. Vi började arbetet tillsammans med Chalmers Industriteknik och Gästrike Återvinnare som båda fortfarande är fantastiska projektpartners och bollplank.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Kom ihåg vad du vill uppnå, det är inte säkert att "en cirkulär affär" är lösningen. Målet för oss är att minska resurser som används med en faktor 10 asap. Vi måste då "börja med universum och arbeta oss bakåt"- vi kan inte optimera tex energianvändning i en lampa om det skapar dominoeffekter som tar kål på alla rådjur.

CIRKULÄRA KARTAN

Brighteco är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.