Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Wellpapp med gyllene snittet

Hur vet jag om något är värt att cirkulera eller inte?

En rad olika faktorer påverkar om ett material är värt att cirkulera eller inte. Det är ohållbart att återvinna material till varje pris.

– Det är ofta väldigt svårt att avgöra vad som är bäst för miljön. Man måste ha mycket kunskap om dels material och hållbarhet, dels om hur produkter används, och hur länge, säger Christina Jönsson.

Hon är tidigare hållbarhetsforskare och idag avdelningschef inom metodik för produktframtagning på RISE. Hennes kollega Lisa Schwarz Bour, enhetschef inom miljö och hållbar kemi, utvecklar:

– Huvudfrågan är inte att eftersträva cirkularitet i alla lägen, det handlar i stället om att ta vara på material så att rätt material hamnar på rätt plats.

Här är några exempel.

Rätt material på rätt plats, inte rätt material på fel plats

Vissa material innebär att kasta pärlor för svin

– En del produkttillverkare väljer materialkomponenter med hög prestanda när cirkulerade material med lägre kvalitetsegenskaper hade fungerat lika bra. Att välja komponenter som håller i tio år är inte värt det om konsumenter ändå byter ut produkten efter ett år. Man behöver inte ha den allra bästa plastkvaliteten i en sopsäck – här fungerar nog ett återvunnet material fint

Vissa material kanske måste vara jungfruliga

– I vissa typer av applikationer är det med största sannolikhet mycket relevant att använda sig av jungfruligt material, här kan man exempelvis nämna vissa komponenter i avancerade tekniska produkter, såsom flygplan och bilar, där också livstiden ska vara mycket lång och där stora krav på teknisk prestanda finns. I andra sammanhang kan materialprestandan vara lägre, säger Lisa Schwarz Bour.

Tillgång och efterfrågan på material påverkar incitamenten för cirkuläritet

– När tillgången på ett visst material är god, priserna låga, och miljöpåverkan begränsad, då finns inte incitament att utveckla avancerade återvinningsinnovationer. Teoretiskt kan material brytas ner till molekyler och sedan byggas upp det igen, men den resan är avancerad och kräver stora resurser. Ibland är det värt de insatserna, ibland inte. Det beror bland annat på tillgången på det jungfruliga råmaterialet och hur stora insatser som krävs, säger Christina Jönsson.

Vissa material ger sämre cirkularitet, men bättre hållbarhet

– Att öka livslängden på en produkt är i flera fall bättre än att göra den återvinningsbar. Exempel på det är avancerade skyddsprodukter, med hög teknisk prestanda och mycket komplex sammansättning, säger Christina Jönsson. Dock ser vi alltid på möjligheterna att hantera även dessa produkttyper i cirkulära flöden.

Vissa material stoppar den cirkulära kedjan

– Ibland innebär cirkulära materialval att produkten får en komplex konstruktion för att uppnå funktionalitet, och då kan den bli svår att återvinna. En enklare produkt är ofta i dagsläget enklare att ta hand om, medan den som är svår att tillverka kan vara svårare att återvinna. När man väljer material gäller det att fråga sig vad som händer i nästa loop, säger Lisa Schwarz Bour. Viktigt att notera är att återanvändning alltid är ett alternativ som prioriteras före återvinning.

 

Vissa material kan inte återvinnas på grund av kemikalier

– Flamskyddat textilmaterial, till exempel, kan inte återvinnas och nyttjas i plagg. Här måste man ta hänsyn till ingående kemikalier relaterat till applikationer.

Vi ser hur viljan att göra rätt aldrig har varit större

Konsten att göra rätt

Även produkttillverkare med stora hållbarhetsambitioner har många gånger svårt att få koll på hela bilden.

– Att få fram de funktioner man vill ha i en produkt kräver inte sällan komplexa materialsammansättningar. Titta på mängden material på marknaden, som kommer i olika kvalitetsprestanda, mängden materialkombinationer, alla sätt som material kan behandlas på, olika färgningsprocesser och deras inverkan på hållbarheten, och så vidare, säger Lisa Schwarz Bour.

Därför är intresset stort att ta hjälp av RISE, som erbjuder tester, analyser och rådgivning kring materialval, materialutveckling, återvinningsteknologier, klassificering av återvunnet material med mera.

 – Kraven från både kunder och lagstiftning ökar hela tiden, och riskerna blir allt större om man inte kan visa att man arbetar seriöst med hållbarhetsfrågorna. Vi ser hur viljan att göra rätt aldrig har varit större.

Verksamheter kommer till RISE för att nutids- och framtidssäkra hållbarhetsarbetet.

– I stället för att gå på magkänslan, får man tillgång till rätt data och rådgivning, vilket bidrar till vetenskapligt baseradebeslutsunderlag.

Christina Jönsson

Kontaktperson

Christina Jönsson

Avdelningschef

+46 70 780 60 98

Läs mer om Christina

Kontakta Christina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lisa Schwarz Bour

Kontaktperson

Lisa Schwarz Bour

Enhetschef

+46 10 228 48 07

Läs mer om Lisa

Kontakta Lisa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.