Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hållbara nyårslöften inför 2021

Sex experter och forskare inom RISE ger sina nyårslöften inför ett mer hållbart 2021.

Anna Alexandersson

Anna Alexandersson, enhetschef Energiomvandling

Mitt nyårslöfte inför 2021 är att fortsätta stötta våra partners med elektrifiering av både fordon och infrastruktur med de systemfrågor som uppkommer. Vi kommer också fortsätta stötta inom batteriteknik, bränslecellsteknik, elektrolys och vätgassystem och jag är mycket stolt över det vi har åstadkommit under 2020. År 2021 kommer vi kunna visa upp resultat av vårt arbete som kommer att vara världsnyheter. Vi har tillsammans i våra projekt tagit viktiga kliv mot nollemissionsarbetsmaskiner och jag blir varm inombords när jag vet vilken enorm effekt detta kommer ha på de globala utsläppen och att jag faktiskt också bidragit till omställningen rent konkret tillsammans med våra partners och mitt team.
– Detta är något jag kommer berätta för mina barn och var stolt över hela livet!

År 2021 finns nya möjlighet att utveckla elektrifieringsområdet med batterier och vätgas ännu mer tillsammans med flera delar av RISE och därmed kunna stötta våra partners på ett ännu bättre sätt vilket är fantastiskt.

Privat har jag låtit bilen stå mycket under pandemin vilket har minskat mina egna utsläpp och jag funderar nu på hur jag på bästa sätt kan behålla en stor del av denna utsläppsminskning, genom att byta ut vissa tjänsteresor mot digitala möten och genom att cykla mer, men också kanske arbeta hemma en viss del av min arbetstid.

Magnus Hallberg

Magnus Hallberg, divisionschef Bioekonomi och hälsa

Det absolut viktigaste jag kan göra för att bidra till hållbar utveckling är att skapa förutsättningar för våra medarbetare att fortsätta utveckla framtidens hållbara produkter och processer tillsammans med våra kunder. Vid sidan av det lovar jag att helt sluta köpa nötkött och i den mån jag lagar till kött får det bli älg som är både godare och bättre för klimatet. Sist men inte minst lovar jag att röja och gallra min skog föredömligt under året så att träden växer snabbare, binder in mer koldioxid och skapar mer råvara till den framtida bioekonomin.

Sverker Janson

Sverker Janson, forskningsledare och chef för enheten Datorsystem

På RISE har vi stor frihet att rikta vår kreativitet mot en klimatsmart framtid och ett lika stort ansvar. Vi kan göra kloka val som privatpersoner men i vårt arbete påverkar vi hela industrier. Jag arbetar med att utveckla AI på RISE och i detta måste ingå att vi alla också riktar dessa kraftfulla verktyg mot klimatutmaningen. AI kan hjälpa oss att förstå stora mängder data om klimatförändringar och åtgärder och fatta bättre beslut, att effektivisera produktion och transporter och att snabba upp forskning och utveckling av nya klimatsmarta material, lösningar och produkter. Mitt nyårslöfte inför 2021 är att arbeta för att vår användning av AI också skall vara i klimatets tjänst. 

Friederike Ziegler

Friederike Ziegler, forskare Hållbar konsumtion och produktion

Säga vad man vill om COVID19, men några intressanta saker har eländet fört med sig i alla fall - mer tid för medveten matlagning och mindre matsvinn hemma. Något som pågått ett tag hos oss är en krypande övergång till mer vegetarisk kost både genom att oftare äta vegetariskt, men också genom att kött, när vi väl äter det, blivit mer av ett tillbehör till andra smarriga saker. Detta vill jag fortsätta med tills vi äter kött ungefär lika ofta som sjömat, 2-3 gånger i veckan. Det får bli ett mål för 2021! När det gäller sjömat vill jag testa och hitta på nya saker i köket med musslor, ostron och lite alger, den ”vegetariska sjömaten”. Nyårslöfte 2 alltså: Jag ska laga en ostronpasta eller ostronrisotto! GOTT nytt år!

Patrik Klintbom

Patrik Klintbom, senior forskare, Hållbar Mobilitet och t.f. fokusområdesledare Fossilfri Transport

Mitt nyårslöfte inför ett mer hållbart 2021 är att jag ska göra allt vad jag kan för att bidra till ett mer nyanserat och lösningsorienterat systemperspektiv när det kommer till arbetet med hållbar utveckling. Det finns så mycket inom hållbarhet som vi i Sverige är bra på och nu är det dags att kavla upp ärmarna både internationellt och nationellt. Här är det nyanserade systemperspektivet centralt. Ett löfte för mig personligen är att köpa mer begagnat och renovera till fördel för nyköp.

Pia Sandvik

Pia Sandvik, vd för RISE

Mitt främsta nyårslöfte för 2020 är att jag ska arbeta för att säkra att RISE kompetens är känd och används. Vi ska fortsätta att arbeta för att vi ska kunna driva en del av den omställning för ökad hållbarhet som näringsliv och samhälle behöver och bidra till att vår kompetens synliggörs och tas tillvara i det omställningsarbete som pågår.

På det privata planet ska jag gå in för att ta min klimatpåverkan till en ny lägre nivå. Jag kör inte bil, åker kollektivt, och ska tänka till i det nya normala kring arbetsresor.

Published: 2020-12-23

Relaterat

Område

Fossilfria drivmedel

Transportindustrin står för en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser. Sverige siktar på att 2045 vara ett av världens första fossilfria välfärdsländer och att redan 2030 ha en fossil-oberoende fordonsflotta. Reduktionsplikt…
Område

Energi

Klimatutmaningen och samhällets stora behov av energi kräver nya hållbara, konkurrenskraftiga och flexibla lösningar. Nationella mål som fossilfri elproduktion 2040, fossiloberoende fordonsflotta 2030 och klimatneutralt samhälle 2…
Område

Livsmedel

De flesta tycker nog att det viktigaste är att mat smakar gott. Men för klimatets skull behöver vi också nyttja råvaror och restprodukter bättre, öka konsumtion av klimatsmarta vegetabiliska proteiner som alternativ till kött, och…
Område

Bioekonomi

Vår miljöbelastning minskar kraftigt när vi byter ut produkter av fossila resurser till biobaserade alternativ. I en bioekonomi är alla produkter gjorda av förnybara resurser som råvara eller biprodukter från skog och jordbruk. Äm…
Område

Data Science

Med hjälp av dagens datorer, som både är extremt snabba och har en enastående lagringskapacitet, kan vi behandla, analysera och utvinna ny kunskap ur mycket stora mängder data. När informationsmängden hela tiden växer blir data sc…
Område

Artificiell intelligens

Visst vore det bekvämt om din dator på egen hand kunde hjälpa dig hitta ditt nästa jobb eller om din läkare kunde ställa en diagnos innan du känner dig sjuk? Artificiell intelligens (AI) är vetenskapen om intelligenta maskiner, oc…