Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Gamla grödor visar ny potential

Efterfrågan på växtbaserat protein i världen ha aldrig varit större än vad den är just nu. I Sverige har odling av proteinrika grödor till veganska produkter varit begränsad, men det ser nu ut att bli ändring på det.
– Vi har gjort spännande framsteg, säger Lina Svanberg, forskare på RISE.

I snart tre år har Lina Svanberg arbetat med ett projekt kring att utvinna protein och utveckla produkter från alternativa grödor. I projektet har båda nya och traditionella proteinkällor, med den gemensamma nämnaren att de går att odla i industriell skala i Sverige, undersökts. I två grödor - lupiner och åkerbönor - fann man en intressant potential.

- Utifrån dessa har vi arbetat med att utveckla olika sorters produkter, bl a pasta, snacks och ett köttsubstitut, säger Lina Svanberg.

Sojaprotein lämnades utanför studien

Sojaprotein har inte ingått i studien, något som beror på att sojabönor är svårodlade i Sverige. De måste importeras, i bästa fall från Sydeuropa eller från Brasilien där regnskogen undan för undan tvingas ge vika för enorma sojaodlingar.

Istället har åkerbönor och lupiner studerats. Åkerbönor har odlats länge i Sverige, mest till djurfoder. De lupiner man forskar kring är inte den vilt växande arten längs våra vägkanter, utan söt- eller matlupiner som inte odlats tidigare på våra breddgrader.

- Vi ville alltså först ta reda på om lupinerna överhuvudtaget gick att odla i Sverige och har därför genomfört odlingsförsök under två säsonger i flera olika klimatzoner, från Skåne i söder till Västerbotten i norr, säger Lina Svanberg.

Lyckade försök men kortare säsong

Försöken blev lyckade. Även om odlingssäsongen blev kortare, och skördarna mindre, på den nordligaste odlingsplatsen utanför Umeå.

Att få till de riktigt stora volymerna har varit en utmaning. Sommaren 2018 var ju till exempel extremt varm, vilket begränsade skörden och ledde till att nya typer av skadedjur angrep bl a åkerbönorna.

Färdigprodukter en utmaning

En annan utmaning under utvecklingsarbetet var att komma fram till vilka färdigprodukter de olika råvarorna lämpade sig bäst för.

- Det visade sig att åkerbönorna passade riktigt bra i snacks, medan lupinerna gör sig bättre i en pasta som då blir helt glutenfri, berättar Lina Svanberg.

Råvarorna har under projektets gång också testats i storkök och skolmatsalar, med positivt resultat. Lina Svanberg är optimist inför framtiden:

- Vi ser en otroligt stor efterfrågan på den här typen av vegetariska produkter, speciellt på svenskproducerat. Jag tror absolut att det vi och liknande projekt uppnått kan spela en viktig roll för en hållbar livsmedelsproduktion.

Lina Svanberg

Kontaktperson

Lina Svanberg

Enhetschef

+46 10 516 66 79

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.