Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Tappning av järnsmälta ut induktionsugn
Foto: Sofia Öggesjö

Från komponentgjutning till processoptimering i RISE pilotgjuteri

Nya krav, nya material och ett samhälle som ständigt är i förändring ställer stora krav på en utveckling som möter allt från kundönskemål till lagkrav. Vid RISE testbädd för gjutna material och processer kan företag genomföra testgjutning på en neutral arena. Här finns kvalificerad kunskap i framtagning av gjutna prototyper från idéstadie till färdig produkt.  

Testbädden för gjutna material och processer är belägen i Jönköping. I anläggningen testas och demonstreras gjutna metalliska material och tillverkningsprocesser från design till färdig komponent.

– Våra kunder kan behöva hjälp med att verifiera en ny produkt eller en prototyp som ska utvärderas innan den går i produktion. Eller så kan de behöva granska ett nytt material som de ska använda i gjuteriet, berättar Andreas Lindberg Pruth, RISE.
 

Han berättar att kunderna ofta har en begränsad kapacitet att göra en lågserieproduktion och därför behöver hjälp att ta fram ett mindre antal detaljer till sin ordinarie produktion. Ibland behöver de också hjälp i sin egen forskning och utveckling och behöver en neutral partner.

Från ritbord till färdig prototyp

En av de tjänster som erbjuds vid gjuteriet är framtagning av prototyper. Såväl mindre företag som större industrier kan få hjälp med design och utformning hela vägen fram till gjuten detalj – allt utan att störa sin ordinarie produktion.

Det går också bra att få stöd inom enstaka delar inom prototypframställning som att verifiera processer inom gjutningen eller att förändra geometrier.

– Att ta fram en prototyp kan vara tidskrävande. Med hjälp av 3D printade gjutformar i sand kan vi korta tiden det tar att få fram en gjuten prototyp. Till exempel har ett företag använt vår testbädd för gjutning av prototyper under ett par år, där vi kontinuerligt har en dialog om förbättringar och kring användande av 3D sandprinting.

Forskning kring digitaliserade gjuterier

Arbetet inom testbädden bygger på nära samverkan mellan akademi, institut och näringsliv. Testbädden används därför mycket ofta inom forskningsprojekt bland annat genom att hålla i specifika arbetspaket och vara behjälpliga i praktiska försök men även inom frågeställningar som uppkommer i ett forskningsprojekt. 

– Vår uppgift kan vara kopplad till tester av legeringar, geometrier eller återvinning. Vi har möjlighet att rigga upp utrustning kopplat till industrin för test av egen utrustning eller material för verifiering, testning och utvärdering, säger Andreas Lindberg Pruth.

Ett pågående forskningsprojekt handlar om hur man ska kunna digitalisera ett traditionellt, konservativt, gjuteri. Det är inte svårt att hitta områden att digitalisera; sandfuktighet, legering, gjuttemperatur, svalningskurvor, släppmedelsmängder, bearbetningskostnader och uppkopplade ugnar. Men var börjar man när man ska digitalisera gjuteriet?

– Hur löser vi att koppla sensorer i en tuff industrimiljö och använda den data som genereras för att förbättra produktionen? Många gjuterier samlar redan idag data från ugnarna, men använder inte informationen digitalt i processerna. Vi vill med detta projekt visa att man kan börja sin digitala resa i gjuteriet på ett tämligen enkelt sätt, säger Andreas Lindberg Pruth.

I stort sett finns det väldigt få begränsningar för vad vi kan hjälpa till med inom gjuteriverksamhet

Komplett och flexibelt gjuteri

Anläggningen har ett komplett utrustat gjuteri med inriktning sandgjutning, där möjlighet finns att gjuta i järn, stål och aluminium i önskad legering. Här finns bland annat tillgång till avancerade simuleringsverktyg, formningsutrustning och 3D printade sandformar.

Gjuteriet kan nyttjas i sin helhet eller i utvalda delar och det finns stora möjligheter att ställa i ordning lokalen specifikt för företag som vill testa utrustning eller material. I lokalen hålls utbildningar sedan länge, tillsammans med skolor och akademi och ett stort antal workshops har anordnats av företag i lokalen där praktiska tester kunnat göras. 

– Då gjuteriet har utrustning lik den som finns på gjuterier skapar det en stor igenkänningsfaktor vid utbildningar eller workshops inom gjuteribranschen, säger han.

Flera av RISE experter har sin bakgrund i gjuteriindustrin och vet därför hur också hur kunskapen på bästa sätt kan förmedlas till industrin.

– Det finns ett antal tekniker som har praktisk gjuterierfarenhet som tar ansvar för varje praktiskt projekt eller uppdrag gällande t.ex. säkerhet och arbetsmiljö. 

– I stort sett finns det väldigt få begränsningar för vad vi kan hjälpa till med inom gjuteriverksamhet. Det finns kunder som hyrt hela gjuteriet en vecka när de haft driftstörningar i sin egen produktion. Och det förekommer även att personal från testbädden hyrs ut till externa företag för hjälp med produktionstekniska problem eller processkartläggning, berättar Andreas Lindberg Pruth. 

Gedigen kompetens och stort nätverk

Kopplat till testbädden finns en lång och gedigen kompetens om komponentgjutning. Anläggningen har funnits sedan 1960-talet och har därför ett stort nätverk inom gjuteribranschen. Sedan 2018 tillhör testbädden RISE.

– Fördelen med att tillhöra RISE är att vi genom avdelningen för Tillverkningsprocesser kan genomföra projekt där olika typer av tillverkningsprocesser görs och verifieras, säger Andreas Lindberg Pruth, och nämner i sammanhanget AM-center (Applikationscenter för additiv tillverkning) som en viktig intern samarbetspartner i olika projekt.

– Det unika med testbädden är att det är ett riktigt gjuteri kopplat till en enhet med stort nätverk inom gjuteribranschen, avslutar han.

Andreas Lindberg Pruth

Kontaktperson

Andreas Lindberg Pruth

Tekniker

+46 10 228 48 95

Läs mer om Andreas

Kontakta Andreas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.