Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Flytande vindkraft till havs

SeaTwirl vill bli ledande på vindkraftverk till havs. Den unika turbinen snurrar likt en flytande karusell vid vattenytan. Nu samarbetar man med RISE för att räkna på vindens påverkan på konstruktionen.
– Vi är ett nytänkande utvecklingsbolag. Att då kunna få tillgång till att göra studier på forskarnivå är värdefullt, säger Peter Laurits, vd på Seatwirl.

Sedan år 2015 guppar en vertikalaxlad flytande vindkraftsturbin i vattnet utanför Lysekil. Med sina tio meter i diameter har S1, som den heter, stått emot västkustens hårda väder i tre år. Med en vertikalaxlad turbin kan du få effekt oberoende av vindriktningen. Det gör att du slipper ha komponenter för att vrida turbinen rätt. Det är en stor fördel ute till havs, med färre delar som kan gå sönder och kräva service.

Vill bli ledande på flytande vindkraftverk

Målet för Seatwirl är att bli en ledande aktör på marknaden för flytande vindkraftverk. Vägen dit går genom nytänkande.

– Istället för att ta horisontalaxlade vindkraftverk utvecklade för att stå på land och försöka anpassa dem till havet går vi från andra hållet. Vi ser på havet, hur kan vi utveckla något bra utifrån de förutsättningarna som finns, säger Peter Laurits.  

Nu ska krafterna skalas upp. S2 som ska stå klar år 2020 kommer ha en effekt på 1 megawatt. Turbinen med sin rotor på 50 meter i diameter kommer utsättas för tuffa påfrestningar av naturförhållandena till havs. För att hitta en bra metodik att beräkna krafterna samarbetar Seatwirl med RISE och Chalmers.

– Det finns personer inom RISE som är duktiga på vindkraftverk och hydrodynamik. Det är väldigt relevant och bra för oss att komma i kontakt med dem. Det finns också en bredd – så det är lätt att få in de kompetenser vi behöver in i projektet.

Förnybar energikälla utan koldioxidutsläpp

Vindkraft är en förnybar energikälla utan koldioxidutsläpp vilket kommer krävas mer av i framtiden.

– Det händer mycket på området. Det finns en mycket stor potential för flytande vindkraftverk till havs, säger Peter Laurits.

Stefan Ivarsson

Kontaktperson

Stefan Ivarsson

Enhetschef

+46 70 680 57 43

Läs mer om Stefan

Kontakta Stefan
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.