Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ett statligt bolag med uppdrag att förbättra världen

Pia Sandvik, vd, är glad över att vara en del av ett företag med en spännande uppgift. Och tydlig med vad som krävs för att hålla RISE på topp:

– Det är helt avgörande för oss att vi har rätt kompetens som vill vara med och stärka Sveriges konkurrenskraft, säger hon.

Omvälvande globala förändringar som digitalisering, omställning till biobränsle och elektrifierade fordon är högaktuella områden för RISE och företagets samarbetspartners. Målet är att bidra till ett starkt näringsliv och ett hållbart samhälle. 

– Vi ägnar huvuddelen av vår verksamhet åt hållbar omställning och ser att marknaden i allt större utsträckning efterfrågar varaktiga lösningar. Vi miljardsatsar inom elektrifiering av fordon och samarbetar då med bolag som AB Volvo, Scania, Volvo Cars och CEVT, säger Pia Sandvik.

Hon är särskilt stolt över de uppdrag med staten som medfinansiär RISE fått förtroende att genomföra. Omställningen till biobränsle längs Norrlandskusten är ett exempel.

– Men allra roligast är att få arbeta tillsammans med alla de skarpa hjärnorna vi har. Vi jobbar med engagemang och arbetsglädje - våra medarbetare går helhjärtat in för att göra Sverige mer innovativt och hållbart.

Så här vill vi utvecklas

RISE arbetar kontinuerligt med att utveckla ledarskapet på alla nivåer för att möta nästa generations medarbetare och tar regelbundet pulsen på hur verksamheten mår.

– Vi tror att det är superviktigt och gör medarbetarundersökningar varje kvartal. Om det dyker upp specifika frågor däremellan kan vi enkelt ta dem via vår app, säger hon.

Appen är ett verktyg Pia Sandvik beskriver som ett effektivt sätt att mäta hur väl saker och ting i verksamheten fungerar. Vad som behöver förbättras. 

– Att vara med och utveckla hållbarhet för medborgare är ett otroligt ansvarsfullt och spännande uppdrag. För att kunna lösa globala samhällsutmaningar ställs vi inför industriella prövningar – och då behöver vi inte bara ingenjörer utan också samhällsvetare. 

Trender som påverkar oss

Det är en förändring som innebär att RISE behöver skapa en bredare kompetensbas än vad företaget tidigare haft. Helt i linje med det pågående skiftet inom företaget: Från att arbeta med enskilda projekt till att i större utsträckning vara en forsknings- och innovationspartner som följer ett arbete från ax till limpa.

– Det pågår en strukturomvandling i bolaget. Vår vision är att vi ska vara en innovationspartner och den typen av tjänster efterfrågas också allt mer. Kunderna vill ha oss som partner under hela resan för att innovation ska kunna bli en ryggrad och nerv, säger Pia Sandvik.