Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Digitalisering gav mindre stress bland personalen

Kickstart Digitalisering ordnar kurser för att fler företag ska öka digitaliseringstakten. Företaget Scandymet har gått utbildningen och kickat igång sin digitalisering, resultatet har blivit mer effektivitet och mindre stress.

Kickstart Digitalisering är en nationell satsning där små och medelstora företag kan gå en workshop-utbildning för att inspireras och lättare komma igång med sitt digitaliseringsarbete. Företaget Scandymet, som tillverkar elektriska doppvärmare och värmeväxlare, har gått kursen och satsar på digitalisering, med mål att bli effektivare. Något som man är på god väg att lyckas med.

– Under kursen gjorde vi först en processkartläggning där vi upptäckte att vår kedja från offert till levererad produkt inte var effektiv. Det resulterade i att vi installerade ett digitalt system. Ofta tar det lång tid att bolla och skicka ritningar fram och tillbaka till kunden men systemet förenklade den processen. Jämför till exempel med hur du kan bygga ett eget anpassat kök med olika tillval och färger, digitalt, enkelt och direkt i en dator. På liknande sätt fungerar det för våra kunder som beställer en värmeväxlare, berättar Thomas Eriksson, vd på Scandymet.

Digitalisering är en långsiktig process

Att arbeta med digitalisering är en långsiktig process och även om Scandymet inte har nått mållinjen har de kommit en bra bit på väg. En av fördelarna med att se över sina processer och införa digitala system är, enligt Thomas Eriksson, att personalen blir mindre stressade.

– Det finns ofta mycket frustration när processer inte är effektiva vilket kan leda till stress bland personalen. I förlängningen minskar vi mänskligt lidande genom att minska tidspressen och stressen. Genom att digitalisera har vi fått loss en person som kan arbeta med sådant som skapar mervärde istället för rutinsysslor.

Tips till andra företagare

Thomas Eriksson har ett par tips till andra företag som är nyfikna på digitalisering men ännu inte kommit så långt.

– Kolla upp om det finns Kickstart Digitalisering eller Kickstart Go på er ort och gå den! Det är mitt bästa tips. Se också till att verkligen göra en processkartläggning, då får man som företag en jättebra överblick över sådant som kan effektiviseras.

Kickstart Digitalisering

Kickstart Digitalisering är en nationell satsning som genomförs av flera aktörer, bland annat RISE. Målet är att stärka digitaliseringen och konkurrenskraften för industriföretag i Sverige. Satsningen innebär att företagen går en utbildning med tre fysiska träffar. Mellan träffarna är tanken att företagen arbetar med hemläxor och funderar igenom hur just de kan arbeta med digitalisering i just deras verksamhet.

Published: 2018-09-24
Torbjörn Jonsson

Kontaktperson

Torbjörn Jonsson

Senior Projektledare

Läs mer om Torbjörn

Kontakta Torbjörn
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Ola Wallberg

Kontaktperson

Ola Wallberg

Affärsutvecklare

Läs mer om Ola

Kontakta Ola
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.