Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Datorsimulering kan öka förståelsen kring coronaviruset

Arbete med att kartlägga ett virus som corona kräver stor datorkraft för simuleringar och beräkningar. Datorkraften kan åstadkommas genom att koppla samman stora mängder datorer som delar på beräkningsarbetet. Nu stöttar RISE via datacentret ICE i Luleå projektet Folding[at]Home med beräkningskapacitet för att snabbare öka förståelsen kring coronaviruset.

I snart 20 år har tusentals datorer runt om i världen arbetat med molekylärsimuleringar för att hitta botemedel till olika sjukdomar som t ex bröstcancer, alzheimers och olika virus i projektet Folding[at]Home. Datorerna som arbetar med beräkningarna bildar ett distribuerat nätverk och kan vara allt från kraftfulla servrar till vanliga hemdatorer. Tillsammans bildar de världens första datorsystem med exaFLOP-kapacitet, vilket betyder att systemet klarar av fler än en miljard miljard beräkningar per sekund.

Sedan coronakrisen bröt ut har delar av projektets beräkningskapacitet styrts om till att arbeta med att kartlägga hur coronaviruset fungerar och hur läkemedel kan designas för att stoppa det.

Stöd från RISE datacenter

Via datacentret ICE i Luleå donerar RISE datorkraft till projektet som ett led i arbetet med att stötta samhället under coronakrisen.

–Vi donerar för tillfället fem kraftfulla servrar som var och en är bestyckad med 8 st Nvidia RTX 2080ti GPU:er, säger Daniel Olsson som arbetar vid datacentret. I beräkningskraft motsvarar det ungefär 160 vanliga laptops.

För teamet som driver datacentret i Luleå var den en självklarhet att bidra till projektet.

–Vi har ett av de kraftfullaste GPU-klustren i Sverige så det är klart att vi ska hjälpa till, förklarar Tor Björn Minde, chef för datacentret ICE. Med hjälp av vår beräkningskraft kan vi bidra till att snabba upp processen med att hitta proteinkedjan för coronaviruset.

Medborgarforskning sedan 2000

Folding[at]Home startade i oktober 2000 och drivs av Washington University i St Louis, USA. Projektet är ett bra exempel på medborgarforskning, där allmänheten spelar en aktiv roll i forskningen. I Folding[at]Home innebär allmänhetens bidrag att vem som helst med en dator kan installera en klientprogramvara och via den bidra med beräkningskraft. Och eftersom beräkningarna bara utförs när datorn inte arbetar med något annat innebär det inte att prestandan på datorn påverkas. En av projektets målsättningar är att nå över en miljon klienter som aktivt bidrar med beräkningskraft.

Mer information om Folding[at]Home finns att läsa på https://foldingathome.org/

GPU (Graphic Processing Unit) är en mikroprocessor som sitter på en dators grafikkort och som är optimerad för att hantera grafikrelaterade beräkningar. GPU:er kan också användas för att utföra beräkningar på stora datamängder.

Tor Björn Minde

Kontaktperson

Tor Björn Minde

Enhetschef

+46 70 624 29 59

Läs mer om Tor Björn

Kontakta Tor Björn
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.