Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Biobaserad elektronik skapar framtidens produkter

Förpackningar som talar om hur maten mår, papper som renar smutsig luft och smarta plåster som pratar med läkaren. Detta är bara några exempel på vad vi kan göra tack vare den biobaserade elektroniken.

– Jag hoppas att företagen kan bli inspirerade och tänka ”Aha, kan man använda tekniken på det här sättet”

Orden kommer från Pia Wågberg, som är affärsutvecklare på RISE. Hon menar att teknisk utveckling ofta är nyfikenhetsbaserad och hon berättar entusiastiskt om de möjligheter som finns för de företag som vill utforska den biobaserade elektroniken.

– Många företag och tillverkare vill gärna hitta nya tillämpningar och vi försöker helt enkelt matcha det som företagen vill och kan, med det som är samhällets behov och vad som är möjligt rent tekniskt.

Den biobaserade tekniken handlar om att kombinera elektronik med biobaserade material. Elektronik finns överallt i vår vardag. I diskmaskinen, i mobiltelefonen och i träningsklockan. Oavsett om vi tror att teknikutvecklingen kommer att hjälpa mänskligheten, eller bli vår undergång, är elektroniska enheter här för att stanna. Samtidigt ska allt fler produkter vara miljöanpassade och det är här som den biobaserade elektroniken kommer in. Men de två områdena ska inte kombineras enbart för att göra de elektriska produkterna mer miljövänliga utan också för att göra tekniken bättre.

– Vår utgångspunkt är att kombinera miljöperspektivet med att göra produkter som är bäst i sin funktion. Det går inte att bara koncentrera sig på en sak, att exempelvis använda skogen för att det är miljövänligt eller att använda en viss råvara för att den är billig. Vi ska tänka på helheten och det vi gör ska vara bra på alla sätt!

Barn med temperaturplåster
Foto: RISE

Kan användas i sjukvården

Det finns flera konkreta exempel på hur biobaserade material kan kombineras med elektronik. Ledande papper som luftreningsfilter, matförpackningar med digital statusetikett eller sensorer som kan avslöja om förpackningen har blivit bruten, är bara några exempel. Inom sjukvården finns också flera användningsområden.

– Ett exempel är E-hälsa där sensorer i direktkontakt med huden kan övervaka hjärtpatienter i realtid, genom molnet. Vårdgivaren kan läsa av patientens hjärtfrekvens via en smartphone när en liten sensor sitter fast med ett plåster på patienten. Ett annat exempel är för att hjälpa gravida kvinnor att övervaka sammandragningar eller barnets hjärtfrekvens. Detta är exempel på områden där den biobaserade elektroniken kan vara en del av lösningen, berättar Pia Wågberg.

Öppnat dörren på glänt

Biobaserad elektronik är tvärvetenskaplig och samarbete mellan olika kunskapsområden är nödvändigt.

– Jag kommer själv från cellulosasidan och vi samarbetar med forskare från elektronikområdet inom RISE. Det är jättespännande och det är en stor fördel att samarbeta när vi utvecklar den biobaserade elektroniken säger Pia Wågberg. Hon tror också att det finns många nya spännande tillämpningar för tekniken.

– Ett exempel kan vara energilagring. Idag handlar det om att vara klimatsmart och tänka hållbart och cirkulärt. Vi lever i en digital värld som är enorm och vi förändrar vårt beteende och vill ha mer, billigare och större. Vi har precis öppnat dörren för den biobaserade tekniken  och i framtiden kan vi hitta jättemånga intressanta tillämpningar som vi inte känner till idag, avslutar Pia Wågberg.

Profile image

Pia Wågberg

Director Research and Business development/Forsknings-och affärsutvecklare (FoA)

+46 10 228 45 97
pia.wagberg@ri.se

Läs mer om Pia

Publicerad: 2018-08-16