Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Är den cirkulära omställningen precis runt hörnet?

Det har pratats om cirkulär ekonomi i många år utan att några större förändringar har skett. Än så länge, vill säga. För något har hänt de senaste åren, och nu kan den stora transformationen vara precis runt hörnet. Men det gäller att vara förberedd för att dra egennytta av förändringen som sker.

Egentligen är idéerna bakom cirkulär ekonomi uråldriga: ta vara på det du har, se till att du kan använda det riktigt länge, och ta vara på resurserna även när saken är utsliten bortom all räddning. Första gången det definierades som cirkulära flöden av material och energi var på 1960-talet, och sedan har teorierna utvecklats sakta men säkert.

Rent praktiskt har däremot inte mycket hänt. Än.

– Jag skulle säga att cirkulär ekonomi blev allmänt känt i Europa runt 2010, säger Marcus Linder, enhetschef för sustainable business på RISE.

– Men fram till för cirka fyra år sedan var det lite av en udda grej, ända tills EU-kommissionen gav ut sin andra handlingsplan för cirkulär ekonomi och regeringen året efter bildade sin delegation för cirkulär ekonomi. Det var då många beslutsfattare fick förståelse för problemet.

Och det har gett resultat. De senaste två till tre åren har det börjat hända saker på riktigt på den svenska marknaden. Framförallt har både privata företag som AB Volvo, och offentliga aktörer som Region Skåne och Göteborgs stad, börjat göra ambitiösa, cirkulära upphandlingar.

– Många stora aktörer har också börjat sätta väldigt ambitiösa mål för att nå cirkularitet, säger Marcus Linder.

– Vi står precis i startblocken nu. Det finns en massa cirkulära aktiviteter, och potentialen är vansinnigt hög! Inte minst med tanke på hur digitaliseringen ger stor potential till direktkontakt med konsumenter och därmed möjliggör tjänstefiering.

Förändring krävs

Men det här kräver förändring, dels av produkter, men också av affärsmodeller.

– Nästan alla företag är byggda för att snabbt sälja en produkt, bli av med den, och sen sälja nästa, och att ändra det till att istället tjäna pengar på att under lång tid tjäna pengar på produkter man behåller kommer att bli en utmaning. Och alla kommer inte att lyckas.

Marcus Linder jämför med it-bubblan runt millennieskiftet.

– Då var det många som insåg vilken potential som fanns i den digitala transformationen, men det var inte alla som klarade övergången. Det är många aktier som hypades då som inte blev en bra affär i längden.

Vi är snarare i kröken precis nedanför stigningen

I början på kurvan

Många tekniska och ekonomiska förändringar tar god tid på sig i uppstartsfasen, för att sedan explodera av aktivitet i genomförandefasen när allt händer på en gång. Så var står vi då i förhållande till övergången till cirkulär ekonomi?

– Det är såklart extremt svårt att sia om framtiden, och min intuition är att vi än så länge inte har sett den riktiga fartökningen. Cirkulär ekonomi har vissserligen hettat till rejält senaste åren, men i termer av snabbväxande nya affärer är min bedömning att vi inte har kommit upp i den riktigt branta exponentialkurvan än. Vi är snarare i kröken precis nedanför stigningen.

Stöd finns hos RISE

För att hjälpa företag att gå från tanke till konkreta förändringar har RISE flera erbjudanden, dels inom utbildning och inspiration, men också inom mer praktiska aspekter.

– Vi arbetar ofta med både offentlig sektor och privata företag och ambitionen är att tillsammans ta fram ett erbjudande som når pilotstadiet och kan testas på riktigt. Ofta behöver man ta med både kunder och leverantörer i de här testerna eftersom ingen aktör kan röra sig ensam, och då är det bra att ha hjälp av oss som en neutral part, eftersom det möjliggör en ärlig och öppen dialog.

Marcus Linder

Kontaktperson

Marcus Linder

Enhetschef

+46 70 874 51 85

Läs mer om Marcus

Kontakta Marcus
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.