Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Case: Bränsle av fossilfritt odlad raps

Genom att använda det rapsbaserade bränslet RME istället för diesel, minskar utsläppen med 65%. Vad kan man göra för att minska dem ytterligare? Det utforskar Energifabriken och Yara i ett projekt inom AgroDrive under våren. Följ med på resan och lär dig mer om hur vi kan minska fossilanvändningen i jordbruket.

På en av Energifabrikens gårdar utanför Vadstena genomför just nu Energifabriken och Yara inom AgroDrive ett försök att odla fossilfri raps som ska bli till RME. RME står för rapsmetylester och är ett förnybart bränsle som Energifabriken framställer av svensk raps. Jämfört med diesel minskar användandet av RME utsläppen med 65%, men nu ska Energifabriken och Yara undersöka om det går att få fram ett bränsle med ännu mindre klimatavtryck. 

Genom att testa ny teknik och Yaras fossilfria gödningsmedel odlar de rapsen med minimalt fossilberoende i varje steg.

Här får vi följa rapsens utveckling och samtidigt lära mer om möjligheterna med RME och ett minskat fossilberoende i Sveriges jordbruk. 

Erik Jacobson, delägare Energifabriken berättar om hur de odlar raps för att maximera klimatnyttan och minska utsläppen. Filmat 16 april.
"Den största enskilda åtgärden vi kan göra för att minska klimatavtrycket när vi odlar raps, är att välja rätt kvävegödsel." berättar Erik Jabosson. I tillverkningen av Yaras kvävegödsel används förnybar energi vilket minskar växthusgaser med 90% jämfört med traditionell tillverkning.
Hur funkar det med direktsådd raps? Vad ska man tänka på och vilka risker och fördelar finns? Erik Jacobsson, delägare på Energifabriken berättar utifrån rapsen han odlar själv i syfte att tillverka det förnybara bränslet RME.