Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Mätosäkerhet från kontrollprov och valideringsdata

Mätosäkerhet från kontrollprov o valideringsdata

RISE har sedan flera år en omfattande utbildningsverksamhet inom mätkvalitet och kemisk analys. Våra utbildningar är starkt behovsstyrda och ger kunskap som är direkt applicerbar i deltagarnas egna miljöer.

Kursen syftar till att ge ett bra verktyg för beräkning av mätosäkerhet. Målet är att utifrån kraven göra en bra men enkel uppskattning av mätosäkerheten till en rimlig kostnad för laboratoriet. Beräkningen av mätosäkerhet som tas upp på kursen baseras på data från kontrollprov/kontrolldiagram och validering (dvs. det krävs att dessa data finns) och är lämpligt för metoder som används rutinmässigt där man använder kontrollprov och kontrolldiagram för metoden. Beräkningen av mätosäkerhet görs för en av laboratoriets rutinmetoder och kan sedan användas som mall för att beräkna mätosäkerhet för andra metoder. Inriktningen är främst kemiska analysmetoder, och exempel och övningar är hämtade härifrån.

I kursen ingår arbete både före och efter kurstillfället. Materialet skickas in för uppföljning och deltagarna får individuell återföring från kursansvarig.

Som kurslitteratur används Nordtest TR537 – Handbok för beräkning av mätosäkerhet vid miljölaboratorier, SP rapport 2017:45. Engelsk version finns att hämta på http://www.nordtest.info/

En viktig del av kursen är att deltagarna har möjlighet att fråga och diskutera med kursledaren kring deltagarnas egna metoder.

Kursen ges normalt två gånger per år (på våren i Stockholm och på hösten i Borås).

Kommande kurstillfälle: Planerad till Borås, nov 2024

Vanligtvis arrangerar vi kurser med deltagare från olika företag men vi tar också fram skräddarsydda utbildningar efter kunders önskemål.

För er som skall ta fram mätosäkerhet för era kemiska analysmetoder.

Tillfällen

23-24 april 2024 - Stockholm
Drottning Kristinas väg 61 Stockholm Sverige
23 apr 2024 - 24 apr 2024
09:00-16:00
15500 SEK (exklusive moms)
2 av 10
Kurs
Fysiskt
Kursintyg
sv
Program
Program

Innehåll:
Genomgång av terminologi
Översikt över olika sätt att beräkna mätosäkerhet
Grundläggande statistik
Beräkning av mätosäkerhet utifrån kontrollprovsresultat och validering för egen vald metod

Eskil Sahlin

Administratör

Eskil Sahlin

Forskare

+46 10 516 52 65

Läs mer om Eskil

Kontakta Eskil
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.