Kontaktperson
Richard Johansson
TIC-ingenjör
Kontakta RichardEn brandprovningsmetod som utvärderar alla byggprodukter förutom golvbeläggningars brandegenskaper avseende värmeutveckling, rökbildning, flamspridning och brinnande droppar. Provningsmetoden ingår i provningsprogrammet för CE-märkning enligt byggproduktsförordningen (CPR).
Brandteknisk provning enligt EN 13823 - Single burning item (SBI) utvärderar en byggprodukts brandegenskaper avseende effektutveckling, rökbildning, flamspridning och brinnande droppar. Huvudsakligt användningsområde är att skapa underlag för klassificering i brandklasserna A2, B, C och D med tillhörande rökegenskaper s1, s2 eller s3 samt dess förekomst av brinnande droppar, d0, d1 eller d2.
Deklaration av en produkts brandegenskaper för andra ändamål t.ex. försäkringssammanhang.
Inom EU måste byggprodukter vara CE-märkta enligt byggproduktförordningen (CPR). Byggprodukter med harmoniserade produktstandarder eller med ETAG / EAD berörs av CPR varför CE-märkning är ett krav för att kunna sälja produkten inom EU. Underlag för CE-märkningen är brandklassning enligt EN 13501-1 som bl.a. omfattar brandprovningsmetoden EN 13823.
Exempel på produkter som kan provas i denna metod är alla typer av byggprodukter, exempelvis tapeter, färgsystem, akustikskivor och beklädnadsprodukter mm.
Utöver nyttan med CE-märkning ger metoden också viktig information om byggproduktens brandegenskaper och därför används den ofta i produktutvecklingssammanhang och processoptimering.
En stor och en liten vinge monteras så att de tillsammans bildar ett hörn. I hörnet sitter en brännare som under provningen ger i från sig en effekt av
30 kW. Provtid är 21 minuter. Rökgaserna sugs upp i en huv. Se figur ovan. Produktens avgivna värmeeffekt och produktion av rök mäts kontinuerligt. Produktens avgivna värmeeffekt används för beräkning av HRR, THR samt FIGRA medan mängden rök används för beräkning av SPR, TSP samt SMOGRA. Flamspridning och brinnande droppar/partiklar observeras visuellt.
Att tänka på är att montering skall ske så likt verkligheten som möjligt. Om det förekommer vertikala och/eller horisontella skarvar i verkligheten skall även sådana skarvar finnas med på den stora vingen. Det är viktigt att fastställa vilket/vilka underlag produkten vanligtvis appliceras på och hur produkten skall monteras. Hänsyn tas till eventuella luftspalter eller liknande.
Brandprovningen utförs på vårt ackrediterade brandlab i Borås. Vår avancerade anläggning för rökgasrening tar hand om alla våra utsläpp.
Efter provning levereras en provningsrapport på svenska eller engelska med resultaten. Dessa kan sedan användas för klassificering, som behövs för att kunna CE-märka sin byggprodukt.