Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Lillsjönäs Bromma
Foto: Anders Fredriksen

Trådlösa nätverk och mobiltäckning inomhus i energieffektiva byggnader

Resultaten från detta projekt innehåller tekniska lösningar och en affärmodell för att leverera högkvalitativ trådlös täckning (wifi) och vid behov åtgärda bristande mobiltäckning inomhus i energieffektiva bostäder.

Projektets slutrapport ger en bakgrund och en beskrivning av hur en sådan lösning i flerbostadshus ser ut.

Det av Vinnova delfinansierade projektet ”Trådlös täckning inomhus i moderna energieffektiva byggnader” hade sitt ursprung i att man ofta upplevde stora problem med trådlös uppkoppling, oavsett teknik, i nybyggda och energieffektiva hus. Cirka 350 000 lägenheter i Sverige byggda mellan år 2000 och 2019 uppvisar varierande grad av täckningsproblem vilket utgör drygt 10% av flerbostadsbeståndet.  De lägenheter vi bygger idag och inom överskådlig framtid kommer att ha liknande problem.

Projektet ”Trådlös täckning inomhus i moderna energieffektiva byggnader” började som en förstudie ”Mobiltäckning inomhus i moderna energieffektiva byggnader” år 2014. Det ursprungliga projektets mål var att hitta en lösning för det växande problemet av dålig mobiltäckning inomhus i bostäder som byggdes med energieffektiva teknologier som höll värmen inne och kylan ute men, som man upptäckte senare, även elektromagnetiska vågor ute. Den fysiska orsaken till den bättre isoleringen var främst bättre väggar och användning av energifönster.

Projektet fortsatte vidare till Steg 2 projekt 2015 - 2017 som bestod av fyra piloter med mobiltäckningslösningar i bostäder runt om i Sverige samt ett tidigt förslag på affärsmodell. Projektet fortsatte i sitt sista Steg 3 år 2018 - 2020 med målet att testa de tekniska lösningarna skarpt i ett antal piloter, förankra affärsmodellen till befintligt regelverk, och eventuellt komma fram med en komplett lösning som kunde användas på marknaden direkt eller med få modifikationer. Samtidigt utvidgades projektet att även omfatta en professionell wifi-lösning med tanke på hur viktigt det är i dagens digitala samhälle att alla boende har tillgång till en bra bredbandsuppkoppling. För att implementera detta i praktiken tog man fram en uppgraderad version av dagens kommunikationsoperatörsroll, här benämnd KO 2.0. Den möter de tekniska och affärsmässiga kraven på ett modernt kommunikationsnät tillgängligt för alla boende och som inkluderar tjänster som vård och omsorg i hemmet och smarta byggnader.

Slutrapporten ger en bakgrund och en beskrivning av hur ett sådant kommunikationsnät och tillhörande fastighetsnät ser ut. Som bilaga finns en detaljerad kravspecifikation för KO 2.0.

RISE Trådlösa nätverk i flerbostadshus

Slutrapport 2014-2020 (pdf, 1.96 MB)

Sammanfattning

Projektnamn

Trådlös- och mobiltäckning inomhus

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Koordinator och teknisk rådgivare

Projektstart

Varaktighet

30 månader

Total budget

17.6 MSEK

Partner

Netmore Group, Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen, JM AB, Atella Fastigheter, Varbergs Bostad, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, Ericsson, Alleato

Koordinator

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
Mikhail Popov

Kontaktperson

Mikhail Popov

Senior Forskare

+46 10 228 41 33

Läs mer om Mikhail

Kontakta Mikhail
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.