Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Illustration av realisering av resistans vid växelström
Foto: Hans He

Realisering av resistans vid växelström

Projektet ska utveckla en metod för realisering av resistans vid växelström och impedans med hjälp av kvanthalleffekten. Genom den nya metoden kan vi också förbättra kalibrering av normaler för växelströmsresistans, kapacitans och induktans.

Projektet är en del av vår satsning på 2D-material och grafén.

Det internationella måttenhetssystemet SI omdefinierades senast 2019. Alla basenheter i SI är sedan dess kopplade till fysikaliska naturkonstanter via bland annat kvantmekaniska fenomen. Ett av dessa fenomen är kvanthalleffekten som används för att realisera resistansenheten vid likström. Läs mer om kvanthalleffekten och vårt arbete för att förbättra realiseringarna vid likström.

Genom att koppla även realiseringarna av resistans och impedans vid växelström mer direkt till fysikaliska naturkonstanter via kvantmekaniska fenomen så som kvanthalleffekten kan vi minska antalet kalibreringssteg vid framtagande av normaler och därmed också minska mätosäkerheten.

Arbetet i projektet utgår från samma typ av resistansnormal som vid likström, ett kvanthall-element i grafén, som ska utformas och anpassas för att passa växelström. Projektet ska dessutom bygga en så kallad impedansbrygga för kalibrering av impedansnormaler.

Sammanfattning

Projektnamn

Grafen ac Metrologi – GaMe

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2024-01-01

Total budget

1 300 000 SEK

Partner

Chalmers

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Kontaktperson

Hans He

Forskare

+46 10 516 61 38

Läs mer om Hans

Kontakta Hans
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.