
NextWave
Vågenergi har en stor potential för att vara en betydande källa till förnybar energi. Kostnaden för energi är dock fortfarande stor jämfört med t.ex. offshore vind. Genom att styra rörelsen hos vågenergiomvandlaren (WEC) kan kraftproduktionen ökas avsevärt. För att veta inkommande vågorna utvecklar och testar detta projekt en vågradar prototyp.

Projektet
Vågenergi har en stor potential för att vara en betydande källa till förnybar energi. Kostnaden för energi är dock fortfarande stor jämfört med t.ex. offshore vind. Genom att styra rörelsen hos vågenergiomvandlaren (WEC) kan kraftproduktionen ökas betydligt (mer än 100%). Emellertid kräver avancerade kontrollstrategier att framtida information om individuella inkommande vågor är effektiv och används därför inte i praktiska tillämpningar. Denna förstudie syftar till att undersöka användningen av överkomlig och effektiv radarteknik (som används inom bilindustrin) för att ge framtida våginformation. Genom att kombinera
• Vågradar
• Rörelsemätning av WEC:en, och
• En maskininlärningsalgoritm
kan de krafter som verkar på WEC prognostiseras i realtid, vilket underlättar användningen av kontrollstrategier. Projektmedlemmarna omfattar hela värdekedjan: en radarleverantör (Rosemount), en radarspecialist (SafeRadar), RISE och två vågteknologiska utvecklare, Corpower och Oceanharvesting. Projektet samfinansieras av Energimyndigheten (SWEA).
Sammanfattning
Projektnamn
NextWave
Status
Pågående
Region
Västra Götalandsregionen
RISE roll i projektet
Projekt management /coordinator/participant
Projektstart
Varaktighet
1 år
Total budget
3.2 MSEK
Partner
Corpower Ocean, Ocean Harvesting Technologies, Saferadar Research, Rosemount Tank Radar/ Emerson
Finansiärer
Swedish Energy Agency - Energimyndigheten
Projektets webbplats
Koordinator
Projektmedlemmar
Claes Eskilsson Duncan Platt Tomas Björnfot Christian Jonasson
Bidrar till FN:s hållbarhetsmål
