Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

New Cotton - en cirkulär cellulosabaserad fiber

Målet är demonstrera en helt cirkulär modell för kommersiell tillverkning av kläder. Projektet avser också att vara en inspirationskälla och språngbräda för andra ännu större cirkulära initiativ inom den textila värdekedjan.

Under 3,5 år kommer textilavfall att samlas in, sorteras och regenereras till ny cellulosabaserad fiber - som ser ut och känns som bomull - genom att använda Infinited Fiber Company's teknik för regenerering av cellulosafibrer. Den nya Infinna-fibern används sedan för att producera olika typer av tyger för plaggtillverkning. Design, tillverkning och försäljning sker via de globala märkena adidas samt företag inom H&M -gruppen. I september 2022 lanserades de första plaggen från adidas och H&M.

RISE leder arbetet gällande hållbarhetsaspekter vilket inkluderar såväl livscykelanalys (LCA) som teknoekonomisk analys (TEA) och sociala aspekter (s-LCA) för konceptet. Plaggen utvärderas utifrån OEKO-TEX STANDARD 100 och tillverkningen utvärderas via STeP by OEKO-TEX samt Made in Green by OEKO-TEX.

Arbetet med att skapa förutsättningar via policys och regelverk är en viktig del av den cirkulära omställningen. Tillsammans med två andra EU-projekt (SCIRT och CISUTAC) arrangerades ett runda-bords samtal under februari 2023 i Bryssel. Representanter från EU's policyavdelning och kommissionen, olika aktörer från den textila värdekedjan samt forskningsinstitut diskuterade utmaningar och behov för att kunna skala upp den textila återvinningen i Europa.

 

Sammanfattning

Projektnamn

New Cotton - en cirkulär fiber

Status

Pågående

RISE roll i projektet

RISE deltar i flera arbetpaket samt leder arbetspaketet för hållbarhetsaspekter

Projektstart

Varaktighet

3,5 år

Total budget

ca 70 MSEK

Partner

Aalto - University School of Design Arts and Architecture, XAMK - South Eastern Finland University of Applied Science, Frankenhuis, Fashion for Good, adidas, H&M Group, REvolve waste, Kipas, Tekstina, Inovafil

Finansiärer

Horizon2020

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Anne-Charlotte Hanning

Kontaktperson

Anne-Charlotte Hanning

Projektledare

+46 76 147 63 05

Läs mer om Anne-Charlotte

Kontakta Anne-Charlotte
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Torun Hammar

Kontaktperson

Torun Hammar

Forskare

+46 10 228 47 03

Läs mer om Torun

Kontakta Torun
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.