Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
LIGHTer Småföretag

LIGHTer Småföretag

LIGHTer Småföretag har som syfte att utveckla små- och medelstora företag (SMF) till högspecialiserade leverantörer av lättviktsteknologi åt svensk industri. Ambitionen är att mindre företag snabbt och utan stor administration ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt.

LIGHTer Småföretag är en utlysning inom SIP LIGHTer som, med finansiering av Vinnova, stöttar SMF att i korta projekt utveckla lösningar som bidrar till framtidens lättviktsteknologi. Det är ett verktyg för att mindre företag ska kunna bli en starkare del i det svenska innovationssystemet. Med liten administration och snabb handläggning är målet att stärka svenska små och medelstora företag som arbetar med lättviktsteknologi. LIGHTer Småföretag vänder sig i första hand till företag som tidigare inte fått större offentliga finansieringsbidrag för forskning och stöttar dem att komma in i innovationssystemet.

Sedan starten hösten 2017 har en utlysning per halvår genomförts. När den nya etappen startar hösten 2023 har 11 utlysningsomgångar genomförts, vilket har lett till att 70 småföretagsprojekt har fått medel och att 76 olika SMF har fått möjlighet att utveckla sin spetskompetens.

Två utlysningsomgångar kommer att genomföras, en under hösten 2023 och en hösten 2024.

Två olika typer av projektformer 

Småföretagsprojekt (f.d. nivå 2-projekt) utformas individuellt efter projektets natur och omfattar exempelvis valideringsprojekt där ett SMF i samarbete med relevanta aktörer utvecklar en prototyp eller demonstrerar en tillverkningsteknik antingen självständigt eller tillsammans med industrin. Maximalt 325 000 SEK kan beviljas som bidrag.

Deeptech-projekt erbjuds till forskningsintensiva start-ups/småföretag som vill ta nästa steg i sin lösningsutveckling för att kommersialisera nya teknologier. Upp till 500 000 SEK kan sökas inom den projektformen. 

Läs mer om utlysningen på LIGHTers webbplats, se länk till vänster. Ladda ner ansökningsblanketten på LIGHTers hemsida och sök via Vinnovas portal.

Sammanfattning

Projektnamn

LIGHTer Småföretag

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2,5 år

Total budget

450 000 kr

Finansiärer

Vinnova

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
Carolina Pettersson

Kontaktperson

Carolina Pettersson

Forskare

+46 10 228 47 37

Läs mer om Carolina

Kontakta Carolina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.