Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Proteinisolat från bl a ärtor
Foto: Johan Olsson

Innovation för svenska växtproteiner i alla kategorier livsmedel

Syftet med projektet är att etablera en ny innovativ processlinje i Sverige för att i stor skala utvinna växtproteiner ur svenska råvaror och producera ett funktionellt proteinisolat där proteinerna fortfarande har kvar egenskaper som gör dom lämpliga att använda för utveckling av vegetariska livsmedel.

I dagsläget finns det ingen i Sverige som framställer proteinisolat ifrån baljväxter. Inhemsk producerade råvaror kan idag därför användas i form av ett råmjöl (torkad och mald gröda) samt som ett koncentrat (vindsiktat proteinmjöl med en proteinhalt om <60%) men inte som ett isolat. Detta faktum begränsar kraftigt möjligheten att använda svenska grödor i vegetariska livsmedel.

Att framställa ett proteinisolat är en komplicerad process som kräver att man löser upp de olika komponenterna, separerar dom och sedan torkar dom till ett pulver, utan att förstöra proteinets funktionella egenskaper i de olika stegen. Växtproteiner är känsliga för värme, mekanisk bearbetning, enzymatiska processer och pH förändringar.

Innovationen i det föreslagna projektet ligger i att genomgående genom de olika tillverkningsstegen, från gröda till färdig produkt, använda alternativa tekniker som syftar till att bevara funktionalitet hos proteinerna samt att styra och optimera processerna för svenska råvaror, i synnerhet ärta och havre.

Sammanfattning

Projektnamn

EIP -VäxtVerk

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

Pågående

Total budget

7 815 000

Partner

Lantmännen, Sproud International AB, RISE Processum AB

Finansiärer

Europeiska jordbruksfonden, EIP-agri

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Lina Svanberg

Kontaktperson

Lina Svanberg

Enhetschef

+46 10 516 66 79

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.