Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Innovation Aronia

Projektet syftar till att bilda en innovationsgrupp och ta fram ett genomförandeprojekt inom produktion av produkter baserade på aroniabär.Vi vill speciellt utveckla
hälsosamma samt välsmakande och högkvalitativa aroniaprodukter som ska användas av andra livsmedelsföretag. Produkterna ska baseras på svenskodlade aroniabär. Idegivaren är en företagre i Uppsala.

Projektet avser utvecklingen av värdekedjan aroniabär från odlare till färdig produkt. Vi vill speciellt utveckla hälsosamma samt välsmakande och högkvalitativa aroniaprodukter som ska användas av andra livsmedelsföretag. Produkterna ska baseras på svenskodlade aroniabär. De viktigaste produkterna som blir resultatet av denna nya process är stabila halvfabrikat för framställning av drycker samt hälsokostprodukter. De som köper halvfabrikaten ska kunna framställa t.ex. lemonad, smoothie, gelé, , möjligtvis även vin, aroniapulver med höga till extremt höga halter av antioxidanter samt olja av aroniafrön. Förädlingsprocessen som ska tas fram kommer att ägas av idégivaren, som själv är aroniaodlare, och kunna spridas till andra företag, genom t.ex. att sälja licenser. Aronia (A. melanocarpa och A. prunifolia) används redan idag som bas för främst aroniajuice. Aronia särskiljer sig från de flesta andra bär och frukter genom sin mycket höga halt av antioxidanter, betydligt högre än t.ex. blåbär. Juicen har dock en strävhet, likt t.ex. slånbär, som gör det svårt att marknadsföra i större skala och till en bredare kundkrets. Aronia kan odlas i hela Sverige ända upp till norra Norrland.

Sammanfattning

Projektnamn

EIP Aronia

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektägare

Projektstart

Varaktighet

2020-08-31

Total budget

50000

Finansiärer

EIP Agri

Kontaktperson

Roger Uddstål

Senior konsult

Läs mer om Roger

Kontakta Roger
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.