Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Data i dialog - risk- och skyddsfaktorer för barn och unga

RISE har på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram en kunskapssammanställning om risk- och skyddsfaktorer för multipla problemutfall samt insatser för att arbeta förebyggande och främjande. Nu pågår ett arbete för att kvalitetssäkra mätning av relevanta faktorer, samt visualisera data för användning i samverkan med kommuner.

Kunskapssammanställningen Risk- och skyddsfaktorer – vad vet vi och vad kan göras med kunskapen? finns tillgänglig i DIVA-databasen och bakgrundsmaterial, inklusive källkod för att skapa figurerna i rapporten, finns att ladda ner från Open Science Foundations hemsida: https://osf.io/935b6/. Allt material har publicerats under den öppna licensen Creative Commons Attribution 4.0 International som innebär att det är fritt att dela och använda/vidareutveckla materialet, även för kommersiella syften, så länge hänvisning ges till rapporten.

Nästa steg i arbetet handlar om mätning av risk- och skyddsfaktorer, där bl.a. Stockholmsenkäten spelar en central roll. Stockholmsenkäten genomförs varannat år genom samarbete med skolor, där årskurs 9 och gymnasiets åk 2 tillfrågas om anonymt deltagande. Ett omfattande arbete har genomförts för att psykometriskt utvärdera vilka index som kan användas för att representera risk- och skyddsfaktorer utifrån Stockholmsenkätens frågor, baserat på data från 2006 till 2020. Analyserna av enkätdata kommer att tillgängliggöras under slutet av 2022. Psykometriska analyser utförs primärt med Rasch-metodik, en form av modern testteori. Resultat av analyserna tillgängliggörs löpande på webbsidan https://pgmj.github.io/sthlmsenk/ där även källkoden till analyserna finns tillgänglig.

Som komplement till Stockholmsenkäten kartläggs andra datakällor och möjliga indikatorer, inte minst för att identifiera risk- och skyddsfaktorer som rör barn i lägre åldrar.

Under vintern 2022 till sommaren 2023 pågår arbete med att ta fram ett webbaserat interaktivt visualiseringsverktyg som byggs med verktyg från öppen källkod (R Shiny). Visualiseringsverktyget finns tillgängligt som öppen källkod: https://github.com/pgmj/did

Visualisering av data görs även tillgängligt som automatiserade kommunrapporter med hjälp av publiceringsverktyget Quarto och statistikspråket R, båda öppen källkod. Det möjliggör att använda en adaptiv gemensam mall med lokala anpassningar, exempelvis gällande vilka kommuner som ska finnas med i jämförelsematerial. Kommunrapporterna produceras i HTML-format för lättare navigering och tillgänglighet, men kan även göras som PDF-filer. Källkoden för dessa rapporter finns också fritt tillgänglig: https://github.com/pgmj/DIDreport

Visualiseringsverktyget är en del av initiativet Data i Dialog (DiD) som Länsstyrelsen i Stockholm driver för att stötta kommuner i arbete med främjande och förebyggande insatser för barn och ungas välbefinnande. DiD har tre steg, där första steget fokuserar på analys och visualisering av data, både utifrån övergripande datakällor och lokala sådana. Andra och tredje steget handlar om kartläggning av verksamheter och insatser som finns i dagsläget, samt att ta fram en handlingsplan för strategiska satsningar på främjande och förebyggande arbete framåt.

Sammanfattning

Projektnamn

Data i dialog

Status

Pågående

Region

Region Stockholm

RISE roll i projektet

Expertis inom psykometri, statistik, datavisualisering och granskning/sammanställning av forskning.

Projektstart

Varaktighet

3 år

Partner

Länsstyrelsen i Stockholm

Finansiärer

Länsstyrelsen i Stockholm

Projektmedlemmar

Magnus P Johansson

Kontaktperson

Magnus P Johansson

Forskare

Läs mer om Magnus P

Kontakta Magnus P
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.