Kontaktperson
Elin Ulinder
Projektledare
Kontakta ElinÄr bergkross är ett hållbart alternativ till naturgrus som filtermaterial för markbaserad avloppsvattenrening? I ett projekt, finansierat av SVU, mäts reningseffektivitet och vattengenomsläpplighet hos en kommunal markbädd. I ett annat projekt, finansierat av HaV, undersöks egenskaperna hos bergkross och naturgrus från olika delar av Sverige.
Projekt 1
Projektnamn: Jämförande fullskalestudie av bergkross och naturgrus som filtermaterial i markbäddar – utvärderingsfas
Styrgrupp: MittSverige Vatten & Avfall, RISE, Sweco
Huvudfinansiär: SVU
Syfte: Att bidra till framtida kunskap om, och i så fall under vilka förutsättningar, bergkrossmaterial kan ersätta naturgrus i markbäddar för kommunal avloppsvattenrening
Mål:
Projekt 2
Projektnamn: Kvalitetssäkring av bergkross och naturgrus som filtermaterial i markbäddar
Styrgrupp: RISE
Finansiering: Havs- och vattenmyndigheten
Syfte: Att bidra till kvalitetssäkring av filtermaterial som bergkross och naturgrus genom ökad kunskap om kopplingen mellan kornstorleksfördelning och vattengenomsläpplighet. Projektet syftar även till att ge förslag på metoder för kostnadseffektiv modifiering och kvalitetssäkring av filterprodukter av krossmaterial.
Mål:
Effekter av båda projekten
Ersättningsmaterial till naturgrus är önskvärt eftersom naturgrus är en ändlig resurs med stor betydelse för vattenförsörjningen (”Bevarande av naturgrusavlagringar” ingår som precisering av miljökvalitetsmålet ”Grundvatten av god kvalitet”). Bergkross behöver dock användas på ett kvalitetskontrollerat sätt för att skydda miljön mot föroreningar. Projekten leder till ett kunskapsunderlag som kan användas av VA-organisationer, miljöinspektörer, anläggande entreprenörer och bergmaterialproducenter.
Bergkross för avloppsvattenrening
Pågående
Projektledare
2020-02-28
ca 600 000 SEK (båda projekten tillsammans)
MittSverige Vatten & Avfall, Sweco, Vatten och Miljöresurs, NCC Construction AB, VA-Teknik & Vattenvård, Sveriges Geologiska Undersökning (SGU)
Svenskt Vatten Utveckling (SVU) med medfinansiering från Sweco, Mittsverige Vatten & Avfall (MSVA), Vatten och Miljöresurs och Ånge kommun, Havs- och vattenmyndigheten (HaV)