Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Teknoekonomisk analys av bioraffinaderikoncept integrerade i befintliga massabruk

Befintliga massabruk har stor potential att leverera fler produkter genom integrering av bioraffinaderikoncept, och därmed bli en viktig del i den framtida biobaserade ekonomin. RISE kan hjälpa till med teknoekonomiska analyser för att visa vilka potentialer som finns hos just ert bruk.

Schematisk bild för den ofta iterativa processen att bedöma den tekniska och ekonomiska genomförbarheten av exempelvis ett nytt bioraffinaderikoncept.

Nya, biobaserade material och bränslen är ofta dyrare att producera jämfört med deras fossilbaserade ekvivalenter, särskilt för fristående produktionsanläggningar. Massabruket erbjuder en utmärkt plattform för integrerade bioraffinaderikoncept, särskilt eftersom exempelvis ånga och avfallshantering redan finns och kan integreras med befintliga processer vilket förbättrar ekonomin. När man överväger ett nytt bioraffinaderikoncept är en tekniskoekonomisk analys en utmärkt hjälp för att visa på möjligheter, fördelar och tekniska begränsningar samt för att vidareutveckla konceptet i en iterativ process. Dessa resultat kan också användas som bas för LCA-studier och olika analyser av hela värdekedjan, från skog till färdig produkt.

Hur går det till?

En teknoekonomisk analys börjar ofta med en teknisk genomgång. Mass- och energiutbyte samt processernas effektivitet utvärderas och lämpliga processlösningar fastställs, delvis genom att bygga enkelt modeller för att bestämma energi- och massbalanser. RISE har en bra insikt i den tekniska mognaden hos olika tekniker och nära kontakt med utrustningsleverantörer som resulterar i goda uppskattningar av investeringskostnader, produktionskostnader, marknadsvolymer och lönsamhet för nya bioraffinaderikoncept. RISE kan därför hjälpa företag som är intresserade av bioraffinaderier med sin verksamhetsutveckling som leder till lönsamma investeringsbeslut.

Exempel på bioraffinaderikoncept

  • Ligninextraktion
  • Pyrolys av biomassa
  • Kolfiberproduktion
  • Etanol- och mjölksyraproduktion
  • Textilfibrer
  • Specialkemikalier och cellulosa
  • Xylanextraktion
Johan Wallinder

Kontaktperson

Johan Wallinder

Forskare

+46 10 228 45 56

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Rolf Lindström

Processimulerare/Projektledare

+46 10 228 46 10

Läs mer om Rolf

Kontakta Rolf
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.