Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Riksmätplatsen för volym och flöde

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.

Riksmätplatsen för volym och flöde innehar expertis inom flödesmätteknik vilket innebär mätning av vätskeflöden och bestämning av volym hos olika kärl såsom tankar, volymkärl, glaskolvar och pipetter.

Vid riksmätplatsen kan vi hantera flöden från 26 000 liter per minut ner till 5 nanoliter per minut* (motsvarande 1 liter på 500 år, 1 droppe på 7 dagar, 0,00000000025 m3/h). Extremt låga flöden har till exempel tillämpningar inom utveckling av medicinteknik och kalibrering av medicinteknisk utrustning.

Genom korrekta mätningar och kunskap om eventuella avvikelser samt lämpliga kalibreringsintervall minskar risken för felaktiga mätningar och vi kan bidra till direkta besparingar för industri och samhälle.

Teknikutvecklingen stöttas genom att vi deltar i forsknings- och utvecklingsprojekt relaterade till volym och flödesmätteknik. Som en del av RISE kan vi även vara en oberoende part som kan koordinera samarbete mellan olika företag och aktörer i projekt och tester. 

Riksmätplatsen för volym och flöde vid RISE förfogar över landets bredaste och noggrannaste resurser för mätningar och kalibreringar inom området. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och ta fram mätmetoder för att kunna möta industrins och samhällets behov av spårbarhet med den mätosäkerhet som olika tillämpningar kräver. Detta sker både inom nationella och internationella forskningsprojekt, och ofta i samarbete med andra organisationer och intressenter.

Vi har också möjlighet att bistå med mätteknisk expertis antingen det gäller utredningar kring olika typer av mätbehov, frågor som rör kvaliteten kring mätningar eller utbildningsbehov inom utrustningar, mätning och mätosäkerhetsanalys.

* De lägsta flödena gäller vatten vid 20 0C.

Kerstin Mattiasson

Kontaktperson

Kerstin Mattiasson

Civilingenjör

+46 10 516 53 80

Läs mer om Kerstin

Kontakta Kerstin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.