Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Riksmätplatsen för temperatur

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala storheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.

Riksmätplatsen för temperatur vid RISE förfogar över landets bredaste och noggrannaste resurser för mätningar och kalibreringar inom temperaturområdet. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och ta fram mätmetoder för att kunna möta industrins behov av spårbarhet med den mätosäkerhet som olika tillämpningar kräver. Detta sker både inom nationella och internationella forskningsprojekt, ofta i samarbete med andra organisationer och intressenter.

På grund av praktiska svårigheter att realisera den termodynamiska temperaturskalan har man internationellt fastställt en mer praktiskt användbar skala, den internationella temperaturskalan (ITS-90), som med en serie av specificerade fixpunkter, angivna referenstermometrar och beräkningsmetoder så noggrant som möjligt ansluter sig till den termodynamiska skalan. Alla temperaturmätningar och kalibreringar sker alltså normalt mot ITS-90.

Vi har möjlighet att bistå med mätteknisk expertis inom temperaturområdet antingen det gäller utredningar kring olika typer av mätbehov, frågor som rör kvaliteten kring mätningar eller utbildningsbehov inom mätning och mätosäkerhetsanalys.

Magnus Holmsten

Kontaktperson

Magnus Holmsten

Ingenjör

+46 10 516 56 82

Läs mer om Magnus

Kontakta Magnus
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Projekt

En kalibreringsresurs för beröringsfri dynamisk temperaturmätning

I detta projekt utvecklade vi en kalibreringsmetod för att verifiera att beröringsfria mätinstrument klarar av att mäta snabba dynamiska temperaturförändringar. Många tillämpningar och processer inom industrin sker med hög hastigh…
Projekt

Lågtemperatur­kalibrator (LTC) för området ­-190 till -100 °C

Riksmätplatsen för temperatur har genom att utveckla en lågtemperaturkalibrator (LTC) skapat en unik resurs, både ur nationellt och nordiskt perspektiv, för att säkra spårbarheten vid låga temperaturer för många olika tillämpninga…

Prenumerera på nyhetsbrev om kvalitetssäkrad mätteknik

Område

Metrologi och mätteknik

Mätningar görs över hela världen, inom alla branscher. Oftast mäter man för att kunna fatta beslut eller kontrollera något. Det kan vara beslut om en åtgärd men det kan också vara ett automatiserat beslut i ett styr- och reglersys…
Berättelse

Kelvin, termometrar och temperaturskalor – så fungerar det

Hur varmt är vattnet? Vilken temperatur har köttet? Har barnet feber? Temperatur är en av de mest förekommande mätningarna i vår vardag.
Expertis

Måttenhetssystemet SI

SI (Système International d'Unités), ofta kallat SI-systemet, är en grundval för det moderna samhället och en förutsättning för naturvetenskap, teknikutveckling och internationell handel.
Expertis

Ord och begrepp inom mätteknik

Mätosäkerhet, spårbarhet och mätresultat är bara några av alla ord och begrepp som finns inom metrologi och mätteknik. Och vad är egentligen metrologi? Här får du svar.

Riksmätplatsverksam­heten vid RISE och vårt uppdrag

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.