Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Korrosion i Infrastruktur

Metaller finns i de allra flesta byggnader och konstruktioner, som huvudmaterial eller som del i en struktur, exempelvis armeringar i betong. Metaller har oftast en viktig funktion, bärande eller kosmetisk. Ett olämpligt val av material, fel dimensionering eller fel rostskydd kan leda till stora konsekvenser, både säkerhetsmässigt och ekonomiskt.

RISE arbetar med expertiser, haveriundersökningar samt forskning och utveckling kring metaller som används inom infrastruktur. Vi arbetar med områden som konstruktioner, broar, tunnlar, rörledningar, värme & kylsystem, kraftledningsstolpar och hamnar.

Vi kan hjälpa till med materialval, bedömning av korrosionsrisker, forskning och utveckling av material och korrosionsskydd. Våra fokusområden är:

  • Väggtunnlar, broräcken och andra väggmiljöer
  • Katodisk skydd
  • Marklagda rör, polymerer och metaller
  • Svetsbarhetsbedömning av metaller i konstruktioner
  • Inspektioner och skadefallsanalys
Andrew Gordon

Kontaktperson

Andrew Gordon

Avdelningschef

+46 10 228 48 55

Läs mer om Andrew

Kontakta Andrew
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Bror Sederholm

Kontaktperson

Bror Sederholm

Specialist

Läs mer om Bror

Kontakta Bror
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Korrosionsskydd

Korrosion eller rost kan bekämpas på många sätt. Vilken metod för korrosionsskydd som är mest lämplig i det enskilda fallet beror på faktorer som aktuell miljö, applikationsområden, livslängdskrav med mera.
Expertis

Korrosion inom bygg och entreprenad

Metaller finns i de allra flesta byggnader och konstruktioner, antingen som huvudmaterial eller som del i en struktur, exempelvis armeringar i betong. Metaller har oftast en viktig funktion, bärande eller kosmetisk. Ett olämpligt …
Tjänst

Fältexponering i marin miljö

Provningar och utvärderingar av korrosionsskydd och korrosionsegenskaper för material och ytskydd kan erbjudas för de många olika korrosiva miljöer som uppstår i havsmiljöer.
Expertis

Atmosfärisk korrosion

RISE har lång och omfattande erfarenhet samt verksamhet inom studier av atmosfärisk korrosion av konstruktioner utomhus i flera applikationer.
Expertis

Korrosion i vätskor

Många konstruktioner utsätts för vätskor, så som vattenledningar, kopplingar, kylvattensystem, kondensorer, fartyg mm. Korrosionsproblematiken skiljer sig oftast mellan olika konstruktioner och miljöer, vilket RISE har lång erfare…
Expertis

Korrosion i jord

Många ur samhällets synpunkt viktiga konstruktioner är förlagda i jorden och utsätts för dess korrosivitet. Som exempel kan nämnas våra vatten- och avloppsnät, naturgasledningar, cisterner för olja och bränslen, telekablar, kraftl…
Expertis

Polymerkorrosion

Det är inte bara metaller som rostar utan även plaster eller polymerer kan korrodera i olika miljöer. Vi är internationellt ledande experter inom området och har över 30 års erfarenhet av nära arbete med industrin.
Projekt

Smart underhåll av infrastruktur

Forskningsprogrammet ska utveckla ett mer hållbart och effektivt underhåll av infrastruktur, genom att skapa och vidareutveckla teknologi, beslutsmodeller, organisationer, kompetensbyggande och affärsmodeller för dagens och morgon…