Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Analys av polymerer och plastmaterial med Spektroskopi och termisk ana

Vi har kunskap om polymerers kemiska och fysikaliska egenskaper och erfarenhet av att analysera polymerer i plast, fibrer, ytskikt , gummi och lim mm, med hjälp av olika tekniker såsom FTIR, DSC, TGA, DMTA, mikroskopi mm. Vi utför materialbestämningar, karakteriserar materialegenskaper, utreder skador och haverier för plast och gummiprodukter.

Kunskap och opartiskhet

Vi har en stor instrumentpark och en bred såväl som djup kompetens om plastmaterial, kemikalier och regelverk som ger oss stora möjligheter till problemlösning. Som statligt ägt oberoende forskningsinstitut kan du som kund lita på vår opartiskhet. 

Erbjudande

Vi hjälper er t.ex. när ni vill veta om ni fått rätt material vid en leverans, vilket eller vilka material som finns i en återvunnen materialström, om materialet innehåller fyllmedel, otillåtna additiv, eller vid vilken temperatur materialet har sin glasomvandlingstemperatur eller när det smälter.

Vi anlitas ofta för skadeutredningar när material havererat av olika anledningar och försöker då reda ut vad som orsakat haveriet och ge råd om hur det kan undvikas i framtiden. 

Instrument och utrustning

På RISE finns diverse utrustning för termisk analys såsom:

DSC (Differential Scanning Calorimetry) med vilken termiska transitioner som t ex. glasomvandlingstemperatur, smältning, kristallisation och oxidation mm kan bestämmas.

TGA (Termogravimetrisk Analys) med vilken termisk nedbrytning, polymerinnehåll och förekomst av tillsatser t ex fyllmedel kan mätas.

DMTA (Dynamisk Mekanisk Termisk Analys) med vilken vi kan mäta reologiska egenskaper.

FTIR Spektroskopi används för att bestämma typ av polymer, tillsatser och föroreningar i material och kemisk påverkan t. ex. oxidation.

Vi har även ytterligare resurser för kompletterande avancerad mikroskopi eller kemiska analyser.

Vi utför analyser enligt ett stort antal standardiserade metoder, men kan också vid behov anpassa eller utvecklar nya specifika analys- och provningsmetoder. 

Leveranser

Analysresultat skickas oftast i rapportform med förklaring till resultaten och slutsatser. Vi finns alltid till hands för rådgivning och förklaring av resultat.

Emelie Andersson

Kontaktperson

Emelie Andersson

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 228 49 57

Läs mer om Emelie

Kontakta Emelie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Christian Carlsson

Kontaktperson

Christian Carlsson

Enhetschef

+46 10 516 55 42

Läs mer om Christian

Kontakta Christian
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.