Kontaktperson
Jessica Sjöstedt
Forsknings- och utvecklingsingenjör
Kontakta JessicaOrganiska och oorganiska föreningar, ytor, grundämnen och mycket mer går att identifiera med hjälp av den teknik troubleshooting använder. FT-IR, ljusmikroskopi och SEM/EDX är vanligast men även GC-MS, separationstekniker används också för att lösa de problem som processer och produkter stöter på.
Processer och produkter kontamineras ofta av olika anledningar och leder till körbarhetsproblem som skapar ekonomiska och miljömässiga påföljder och eventuella reklamationer från kunder. RISE gedigna kompetens och utrustning kan hjälpa er med både identifiering, felsökning och lösningar av nästan alla material och ytor.
Nästan alla typer av prover kan studeras och exempel på några är: Identifiering av föreningar i fast eller flytande form utan provberedning. Analyserna är både kvalitativ/kvantitativ. Den är användbar i samband med problemlösning, reklamationer, stöd till slutkund och kvalitetskontroll av olika råmaterial.
Typer av prover: Massa, papper, kartong, avskrap, prickar, gummiduk, tryckt slutprodukt, lösningar, oljor, smetar, inkruster, bigar.
Olika organiska föreningar: Polymerer, biomolekyler (ligniner, kolhydrater, oligosackarider, polysackarider, cellulosa, vitaminer), aromatiska föreningar, alifatiska föreningar, kolväten.
Olika molekylgrupper: Alkaner, alkener, arener, alkyner, arener, estrar, karboxylsyror, alkoholer.
Oorganiska föreningar: Karbonater, karbider, metallorganiskt, komplex, mineraler, halogenider, sulfater.
Exempel på material: avskrap, prickar, gummiduk, tryckt slutprodukt, lösningar, inkruster, metaller.
En teknik som använder synligt ljus för att förstora och studera små objekt eller material. Det är särskilt användbart för att observera ytmorfologi och strukturer med låg förstoring.
En avancerad mikroskopiteknik som använder en elektronstråle för att avbilda ytor i extremt hög upplösning. Det gör det möjligt att observera detaljer på nanometerskala och få information om materialens struktur och morfologi.
En teknik som används för att analysera kemiska föreningar baserat på deras absorption av infrarött ljus. Det ger information om molekylära bindningar och fungerar som ett fingeravtryck för att identifiera olika ämnen.
En metod för att separera och analysera komponenterna i en gasblandning. Det används ofta för att kvantifiera och identifiera kemiska föreningar i en provlösning.
En teknik för att bestämma elementkoncentrationer i en provlösning genom att mäta massan av de laddade partiklarna som genereras när provet utsätts för en plasmaflamma.
En metod för att separera och analysera joner i en provlösning. Det används främst för att analysera oorganiska och organiska joner i vattenprover eller biologiska vätskor.
En process för att skapa detaljerade kartor eller diagram som visar fördelningen eller förekomsten av olika ämnen eller egenskaper i en process. Det kan inkludera topografiska kartor, kemiska kartor eller andra typer av kartläggningar beroende på syftet med undersökningen.
Att tänka på när ni skickar era prover:
Avskrap i burk vid provtagning
Markera inte för nära defekten/problemet
Friläggning utförs på RISE i Örnsköldsvik
Skicka referenser
- Process- och funktionskemikalier/material
- Bra referensprov att jämföra med problem/dåligt prov