Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Beröringsfri kemisk analys - LIBS

LIBS (Laser-induced breakdown spectroscopy) är en snabb och beröringsfri metod för kemisk analys. RISE utvecklar LIBS-system som anpassas till krävande tillämpningar.

LIBS, Laser-induced breakdown spectroscopy, är en metod att snabbt och beröringsfritt analysera den kemiska sammansättningen i ett material, utan tidskrävande provberedning. Metoden benämns också ofta som icke-förstörande eftersom en så ytterst liten mängd av materialet behövs för analysen. 

Metoden bygger på det faktum att ett material som upphettas till extremt höga temperaturer ger ifrån sig ett ljus som är specifikt för de atomer som ingår i materialet. I LIBS fokuseras en laserpuls med hög energi på ett prov. Materialet blir då så hett att materialet sönderdelas i exciterade joner och atomer, till ett plasma. Genom att analysera ljuset från plasmat kan de karakteristiska atomemissionslinjerna identifieras och på så sätt erhålls vilka grundämnen som materialet består av.  

Idag används LIBS kommersiellt i många tillämpningar. Handhållna system finns att tillgå och teknologin är allmänt använd för kvalitetskontroll, sortering, identifiering eller analys.  

RISE vidareutvecklar LIBS-utrustning och analysmetoder till anpassade lösningar specifikt för deltagande industri till exempel inom metallåtervinning och produktion, tillsammans med metallforskningsinstitutet Swerim.   

Kontakta oss för att diskutera vad LIBS kan göra för din tillämpning!

Mer information

  • Laser-induced Breakdown Spectroscopy: Compact industrial LIBS systems can assist aluminum recycling (länk till artikel)

Kontaktperson

Carola Sterner

Forskare

+46 10 228 41 27

Läs mer om Carola

Kontakta Carola
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.