Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Framtidens mobilitet ska vara hållbar och säker

+ Visa mer

Det här gör RISE inom Mobilitet

Berättelse

När AI kör bilen krävs samhällsperspektiv

Läs mer

Allt fler fordon på våra vägar och allt större del av vår trafikinfrastruktur är på väg att bli uppkopplade. Tekniken skapar nya möjligheter, men också nya hot. För att ställa rätt krav på datasäkerhet behöver fokus flytta från enbart teknisk utveckling, till att även innefatta samhället, individen och ett etiskt synsätt. 

Berättelse

Smarta lastbilskonvojer sparar bränsle

Läs mer

Lastbilar som kör tätt efter varandra i en lång konvoj. Som autonomt kommunicerar med varandra för att hålla optimalt avstånd för bränsleeffektivitet. I framtiden kan det bli en vanlig syn. RISE är just nu med i det första projektet där lastbilar från olika tillverkare samarbetar.

Berättelse

Framtidens resor kommer vara delade

Läs mer

En app som berättar om du ska cykla eller åka tåg till arbetet. En självkörande bil som kommer och hämtar dig på morgonen. Det här är två exempel som kan bli verklighet i framtiden, när vi köper mobilitet som en tjänst istället för tågbiljetter och egna bilar.

Berättelse

Bättre vård när drönare levererar blodprov

Läs mer

LaborBerlin, Berlins provanalysenhet, transporterar varje år över 6 miljoner prover med lastbil, cykelbud, taxi, rörpost och ett internt rälssystem. För att effektivisera transporter utvecklar RISE tillsammans med LaborBerlin och Tekniska Universitetet i Berlin en metod där drönare används som komplement till övriga transportsätt.

Berättelse

Självkörande bussar kan bli verklighet i Varberg

Läs mer

Varberg kan bli först i Sverige med självkörande bussar i reguljärtrafik. Under ett omfattande byggprojekt i innerstaden hoppas kommunen kunna erbjuda resenärer en självkörande lösning.

Berättelse

Digitaliserad gruva – nu med fokus på affärsutveckling

Läs mer

I PIMM-projektet togs tekniken fram för att precisionsstyra en hjullastare med hjälp av ett mobilt nätverk – 400 meter under jorden – med föraren i ett kontor ovan mark. När tekniken finns behöver den göras tillgänglig på marknaden. I det efterföljande projektet PIMM DMA har RISE och projektpartners riktat in sig på affärsutveckling och paketering av koncepten som tagits fram.

Berättelse

Awitar testar morgondagens fordon

Läs mer

När fordon blir allt mer avancerade måste de testas. Den nya tekniken får inte störa andra – och ska samtidigt stå pall för påverkan utifrån. Volvo Cars tar hjälp av den 6 048 kubikmeter stora kammaren i testanläggningen Awitar för att kontrollera elekotromagnetiska kompabilit, EMC, i sina bilar.

Berättelse

Se fler berättelser

Visa alla
Utbildning

Kurser och utbildningar inom mobilitet

Visa utbildningar

projekt inom mobilitet

Projekt

Säker interaktion med flera nivåer av automatisering i fordon

Läs mer
Projekt

Koppling av mjuk- och hårdvaruinnovationer till företagsprocesser

Läs mer
Projekt

AIR - ett distribuerad forskarmiljö kring autonoma teknologier

Läs mer

Hitta fler projekt

Visa alla
Eilert Johansson

Kontakt

Eilert Johansson

Affärs- och innovationsområdeschef Mobilitet

+46 70 241 86 68
eilert.johansson@ri.se

Läs mer om Eilert