Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Automatiserade fordon är mer än robotbilar

+ Visa mer

Det här gör RISE inom automatiserade fordon

Berättelse

Framtidens resor kommer vara delade

Läs mer

En app som berättar om du ska cykla eller åka tåg till arbetet. En självkörande bil som kommer och hämtar dig på morgonen. Det här är två exempel som kan bli verklighet i framtiden, när vi köper mobilitet som en tjänst istället för tågbiljetter och egna bilar.

Berättelse

När AI kör bilen krävs samhällsperspektiv

Läs mer

Allt fler fordon på våra vägar och allt större del av vår trafikinfrastruktur är på väg att bli uppkopplade. Tekniken skapar nya möjligheter, men också nya hot. För att ställa rätt krav på datasäkerhet behöver fokus flytta från enbart teknisk utveckling, till att även innefatta samhället, individen och ett etiskt synsätt. 

Berättelse

Smarta lastbilskonvojer sparar bränsle

Läs mer

Lastbilar som kör tätt efter varandra i en lång konvoj. Som autonomt kommunicerar med varandra för att hålla optimalt avstånd för bränsleeffektivitet. I framtiden kan det bli en vanlig syn. RISE är just nu med i det första projektet där lastbilar från olika tillverkare samarbetar.

Berättelse

Självkörande bussar kan bli verklighet i Varberg

Läs mer

Varberg kan bli först i Sverige med självkörande bussar i reguljärtrafik. Under ett omfattande byggprojekt i innerstaden hoppas kommunen kunna erbjuda resenärer en självkörande lösning.

Berättelse

Bättre vård när drönare levererar blodprov

Läs mer

LaborBerlin, Berlins provanalysenhet, transporterar varje år över 6 miljoner prover med lastbil, cykelbud, taxi, rörpost och ett internt rälssystem. För att effektivisera transporter utvecklar RISE tillsammans med LaborBerlin och Tekniska Universitetet i Berlin en metod där drönare används som komplement till övriga transportsätt.

Berättelse

Awitar testar morgondagens fordon

Läs mer

När fordon blir allt mer avancerade måste de testas. Den nya tekniken får inte störa andra – och ska samtidigt stå pall för påverkan utifrån. Volvo Cars tar hjälp av den 6 048 kubikmeter stora kammaren i testanläggningen Awitar för att kontrollera elekotromagnetiska kompabilit, EMC, i sina bilar.

Berättelse

Så påverkas stadsbilden av självkörande fordon

Läs mer

Sätten vi transporterar oss på står inför ett stort skifte.
De självkörande fordonen finns redan. Snart är de redo för trafiken. Det kan frigöra mer plats för människor – både i och utanför staden.

Berättelse

Digitaliserad gruva – nu med fokus på affärsutveckling

Läs mer

I PIMM-projektet togs tekniken fram för att precisionsstyra en hjullastare med hjälp av ett mobilt nätverk – 400 meter under jorden – med föraren i ett kontor ovan mark. När tekniken finns behöver den göras tillgänglig på marknaden. I det efterföljande projektet PIMM DMA har RISE och projektpartners riktat in sig på affärsutveckling och paketering av koncepten som tagits fram.

Berättelse

Se fler berättelser

Visa alla

Projekt inom automatiserade fordon

Projekt

Självkörande bilar lär sig tolka omgivningen med maskininlärning

Läs mer
Projekt

Elarkitektur för framtidens bilar

Läs mer
Projekt

Testsystem för sensorerna som skyddar dig som sitter i bilen

Läs mer
Projekt

AI-baserad logistik koordinerar självkörande transpoter på larger

Läs mer
Projekt

Lastbilar i konvoj pratar trådlöst och sparar bränsle

Läs mer
Projekt

Precis positionering för automatiserade transporter

Läs mer

Hitta fler projekt

Visa alla
Stefan Nord

Kontakt

Stefan Nord

Forsknings och affärsutvecklare

+46 10 516 59 31
stefan.nord@ri.se

Läs mer om Stefan