Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Center för hållbar gjutning

I RISE test- och demonstrationsmiljö inom hållbar gjutning samverkar industri, akademi, institut och bransch i utvecklingen och implementeringen av nya hållbara material, tekniker och processer. Målsättningen är ökad konkurrenskraft för svensk tillverkningsindustri och säkrad kompetensförsörjning för gjuteribranschen. 

Satsningen är ett samarbete mellan Volvo Cars, Volvokoncernen, Scania, Chalmers, Tekniska högskolan i Jönköping och RISE, mot bakgrund av ökande hållbarhetskrav för alla industrier och behov av att minska fossilberoendet och öka elektrifieringen av både processer och produkter.

Pressgjutning möjliggör serietillverkning av komplexa komponenter och den tekniska utveckling som sker mot Megacasting tillför storlek, vilket innebär att flera komponenter kan ersättas med en. Det kan ge fördelar såsom ökad flexibilitet i designfasen, en mer hållbar industriell process, kortad ledtid och ökade möjligheter till cirkularitet på råvarusidan.

Ny teknik kräver ny kunskap och samarbete över hela värdekedjan. Därför ska Center för hållbar gjutning vara en forsknings- och utvecklingsmiljö i industriell skala, där företag får en gemensam plattform för att testa och verifiera nya material, processer och metoder för hållbar gjutning. Centret ska även säkra det långsiktiga kompetensförsörjningsbehovet inom gjuteriindustrin och erbjuda utbildning på alla nivåer - från operatörsutbildningar till forskarstudier.

Alla branscher välkomnas

Konkurrenskraft inom svensk tillverkningsindustri bygger på branschövergripande insikter. Även om utvecklingen inom pressgjutning just nu sker snabbast inom fordonsindustrin, är tillämpningsområdena många och alla branscher välkomnas. 

Ett deltagande i centret ger tillgång till forskning, utbildning och den senaste utrustningen inom flera olika områden. Det minskar risk, tid och kostnad för att testa ny och oprövad teknik. Tillgång ges också till avancerad analys- och provningsutrustning, såväl nationellt som internationellt. Framför allt ges möjlighet till samverkan i hela värdekedjan. För dig som exempelvis är utrustnings- eller verktygsleverantör blir centret både en möjlighet att testa och verifiera mot en potentiell kund men också ett "showroom". 

Vad vi erbjuder dig

Här kan du läsa mer om vilka möjligheter som centret ger dig beroende på var i värdekedjan du befinner dig. 

Produktägare

+

Pressgjuterier

+

Leverantörer av råmaterial

+

Verktygstillverkare

+

Leverantörer av verktygsstål

+

Teknikleverantörer och leverantörer av förnödenheter

+

Ugnsleverantörer

+

Kontakta oss!

Har du frågor kring hållbar gjutning? Kontakta oss via formuläret nedan så återkommer vi inom kort.

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter
Conny Gustavsson

Kontaktperson

Conny Gustavsson

+46 10 228 49 21

Läs mer om Conny

Kontakta Conny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Marie Fredriksson

Kontaktperson

Marie Fredriksson

Enhetschef

+46 10 228 49 08

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.